reklam
reklam
38,1083 %0.14
43,1153 %-0.39
3.952,92 % 0,67
83.939,04 %-0.877
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi EKONOMİ Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor

Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor

Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılan Mersin balığı için Amasya'da üretim seferberliği ilan edildi. Son iki yılda 20 binden fazla üretilip Karadeniz Bölgesi'ndeki akarsulara dağıtılan bu balık türü için bu yılki üretim miktarı 95 bini buldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, doğal yaşam alanlarında sayılarının artırılması için sularla buluşturduğu balıkları tek tek numaralandırıp takibini yaptırıyor.

Haberleri

Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılan Mersin balığı için Amasya'da üretim seferberliği ilan edildi. Son iki yılda 20 binden fazla üretilip Karadeniz Bölgesi'ndeki akarsulara dağıtılan bu balık türü için bu yılki üretim miktarı 95 bini buldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, doğal yaşam alanlarında sayılarının artırılması için sularla buluşturduğu balıkları tek tek numaralandırıp takibini yaptırıyor.

Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıyor

Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp 'siyah inci' diye adlandırılan havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi illerinden Amasya'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait özel tesiste yetiştiriliyor. Bu yıl Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda 95 bin adet üretilen yavru balıklar Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşmak için gün sayıyor.

Türk karasularını da aşıp Bulgaristan'da bulunmuştu

Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini de yapıyor. Geçen yıl Samsun'dan Karadeniz'e bırakılan bir balık Bulgaristan'da bulunup bildirilmişti.

6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı adı verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebildiğini belirtti. Son iki yılda üretilen 21 bin 500 adet Mersin balığının Karadeniz'in akarsularla birleştiği Samsun, Sinop ve Sakarya'nın da aralarında olduğu şehirlere dağıtıldığını hatırlatan Gürol Çetin, "8 anaç balığın sağılmasıyla 5 bin 200 gram yumurta elde ettik. Yapay dölleme yoluyla yaptığımız çalışma sonucunda toplamda 95 bin yavru mersin balığı elde ettik. Bunları da bakanlığımızın balıklandırma projesi kapsamında dağıtımını yapacağız" diye konuştu.

"Amasya Mersin balığı üretiminde bir numara olacak"

İlk aşamada yavru balık elde etmeyi isterken bu yıl kilosu 2 bin 500 dolardan başlayan fiyatla satılan havyardan örnek olması için 2 kilo üretmeyi planladıklarına değinen Çetin, "Tesisimizdeki gibi düzenli ve bu kadar sayıda bir üretim hiçbir yerde mevcut değil. Amasya'mızı Mersin balığı üretiminde bir numaralı hale getireceğiz" şeklinde konuştu.

 

Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 1
1 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 2
2 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 3
3 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 4
4 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 5
5 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 6
6 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 7
7 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 8
8 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 9
9 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 10
10 / 11
Havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan satılıyor 11
11 / 11
KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *