İlki 2018 yılında gerçekleştirilen TUDOB’un ikincisi 27-29 Nisan 2023 tarihleri arasında çevrim içi olarak yapıldı. 3 gün boyunca 16 oturumda 62 bildiri sunuldu.
Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen Bilim Şöleni’nin açılışında Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı şu açıklamalarda bulundu:
“2. Ulusal Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni’ne (TUDOB) hoş geldiniz. Sizleri şehrimizde, üniversitemizde ağırlamayı isterdik ancak hepinizin malumu olduğu üzere 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve hepimizi yasa boğan deprem neticesinde Bilim Şöleni’mizi çevrim içi yapmaya karar verdik. Bu vesileyle depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, başta depremi yaşamış yurttaşlarımız olmak üzere tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” Konuşmasının sonunda Rektör Elmacı tüm katılımcılara başarılar dileyerek bildiriler kitabının yıl içinde Amasya Üniversitesi tarafından yayımlanacağını açıkladı.
Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. D. Duygu Kılıç tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında “Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi olarak sosyal, kültürel ve bilimsel birçok etkinlik düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Daha iki gün önce “Bütünleştirici Eğitimde İyi Örnekler Sempozyumu” düzenledik. Aynı hafta içinde fakültemiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz ikinci sempozyumumuz. Bu tür sempozyumlar üniversiteler için olmazsa olmaz etkinliklerdir. 2. Ulusal Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Bilim Şöleni’nin de bu anlamda oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullanarak desteklerinden dolayı Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı ile düzenleme kurulu üyelerine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
TUDOB Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt İlhan konuşmasında TUDOB’un hazırlık sürecinden ve çalışmalar bahsettikten sonra “3 gün sürecek olan Bilim Şölenimizde 16 oturumda 62 bildiri sunuldu. 14’ü doktora, 39’u Yüksek lisans ve 9’u lisans seviyesinde olmak üzere 62 öğrencinin katıldığı TUDOB’da bildirilerden 18’i Eski Türk Edebiyatı, 18’i Yeni Türk Edebiyatı, 9’u Türk Halk Edebiyatı, 7’si Halk Bilimi, 7’si Yeni Türk Dili ve birer tanesi de Çağdaş Türk Lehçeleri ile Türk Dünyası Edebiyatları alanlarındandır. Biri yurtdışı olmak üzere 31 farklı üniversiteden katılım sağlanmıştır. Bu çeşitlilik bizi ayrıca mutlu etmektedir.” ifadelerini kullandı. İlhan, konuşmasının sonunda Amasya üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. D. Duygu Kılıç başta olmak üzere, düzenleme ve bilim kurulu üyelerine, oturum başkanlarına ve sekretaryada görevli Arş. Gör. Hatice Büşra Tuna ve Arş. Gör. Ece Ayşenur Eren’e teşekkür ederek konuşmasını tamamladı./Suna Karakuzu