reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
84.188,75 %-1.343
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi EĞİTİM Mehmet Akif’in Mısralarında Çanakkale Savaşı ve Batı Medeniyeti Konferansı Düzenlendi

Mehmet Akif’in Mısralarında Çanakkale Savaşı ve Batı Medeniyeti Konferansı Düzenlendi

Haberleri

Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen “Mehmet Akif’in Mısralarında Çanakkale Savaşı ve Batı Medeniyeti” konulu konferans ve arkasından şiir dinletisi gerçekleştirildi.
İpekköy Yerleşkesi Mihri Hatun Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dudu Duygu Kılıç ile akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.
Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Ümmü Gülsüm Tarakçı Gül konuşmasında; “Tanzimat dönemi, Türk milletinin asırlar içinde yaşadığı bir medeniyet dairesinden çıkarak, mücadele halinde bulunduğu başka bir medeniyetin dairesine girdiği dönemdir. Tanzimat’tan itibaren Batı’ya giden çoğu aydın, Batı’nın Doğu-İslam ülkelerinde yaptığı zulümlere gözlerini kapamış, onun sadece bilim ve teknik alandaki gelişmelerini övmüş ve bizdeki geri kalmışlığın sebebi olarak da dini göstermişlerdir. İslam’la bağımızı koparırsak Batılılar gibi kalkınabileceğimiz fikrini savunmuşlardır. Kimi aydınlar da Batılılaşma adına memlekete görülmeye başlayan kültürel olumsuzlukları medeniyet anlayışıyla eş tutmuş, onun iyi taraflarını görememiş, Batı’ya karşı olumsuz bir tavır sergilemiş ve onu tümüyle reddetmiştir. Mehmet Akif ise, bu iki aydın tipinden farklı olarak Batı’nın ilim ve fendeki üstünlüğünü kabul etmiş ve ondan sadece bu yönlerin alınmasını, milletin millî ve manevî yapısını bozacak her türlü kötülüklerinden uzak durulmasını söylemiştir. Çanakkale Savaşları, Batı’nın yaşattığı vahşet ve zulmün en somut örneğidir. Dilleri ve renkleri farklı olan ancak yaşattıkları vahşette ortak olan Batılı devletler, asrın en modern silahlarıyla Çanakkale Boğazı’na dayanmış ve İslam’ın son kalesi olan Osmanlı-Türk devletini parçalayıp yutmak için aylarca Mehmetçik’e kan kusturmuştur.” dedi.
Batı’nın gerçek yüzünü ortaya koyan mısralara Akif’in Safahat adlı eserinden örnekler veren Tarakçı ayrıca, dün olduğu gibi bugün de Batı’nın aynı vahşeti İslam coğrafyalarında sergilemeye devam ettiklerini söyledi. Tarakçı, yakın tarihimizde Irak’ta, Dağlık Karabağ’da, Bosna’da, Suriye’de ve bugün Gazze’de yaşananların “medeniyet” maskesiyle Batı’nın “canavar” ruhunun sergilendiği yerler olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Konferans şiir dinletisi ve teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *