Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası kapsamında geçmişte yaşamış görme engelli alimlerin hayatlarının anlatıldığı “Engelli Alimler” başlıklı panel gerçekleştirdi.
Ankara Altındağ Belediyesi Şair Baki Salonunda gerçekleşen programa; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanı sıra Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hasan Yerkezan ile protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış Konuşmalarını, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın gerçekleştirdiği program, Gören Eller Okulu Görme Engelliler Korosu’nun Aşık Veysel Türkülerini seslendirmesiyle devam etti. Daha sonra program, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu kısa film gösterimi ve gelecekte görme engellilerin nasıl bir hayatı olacağına dair voice card sunumu ile devam etti.
Beyaz bastonun görme engelli bireyler için önemli bir sembol ve yaşamlarını kolaylaştıran bir araç olduğunu belirten Bakan Göktaş, beyaz bastonun “Biz de varız, bizi fark edin” çağrısının tüm dünyaya yansıması olduğunu söyledi.
Yaşamlarına katkıda bulunmak için her zaman empatiyle engellilerin yanında durmak ve onlara destek olmanın, toplumsal farkındalığı artırmak adına önem taşıdığını anlatan Bakan Göktaş, şöyle konuştu:
“Saygıdeğer Cumhurbaşkanı'mızın öncülüğünde 2020 yılının Erişilebilirlik Yılı ilan edilmesiyle farkındalık alanındaki çalışmalar daha da hızlandı. Erişilebilirlikle engelli bireylerin toplumsal yaşamın gerektirdiği tüm alanlara daha kolay ve aktif bir şekilde katılımı amaçlanıyor. Bu çerçevede, binaların, bilgi ve iletişim teknolojilerinin, ulaşım araçlarının engelliler için ulaşılabilir ve güvenli olması önemli.”
Göktaş, bakanlık olarak görme engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak çözümler üretmek için çalışmaları sürdürdüklerini eğitim, istihdam, sağlık ve diğer önemli alanlardaki ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için sosyal politikalar ürettiklerini dile getirerek, “Amacımız, görme engelli bireylerin topluma katılımlarını sağlamak ve potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek olmak.” dedi.
Program, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden Beyza Topçu “Tirmizi”, Sıla Gül “Zeynüddin el-Amidi”, Salih Özdemir “Edib Ahmed Yükneki” ve Umut Kabak Asım b. Behdele’nin hayatlarından kesitler anlattığı panel ile sona erdi.
Program, plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.