reklam
reklam
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
84.731,35 %-0.598
AMASYA
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Amasya
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi EĞİTİM Amasya'da “Veysel Olmak” Konulu Etkinlik Düzenlendi

Amasya'da “Veysel Olmak” Konulu Etkinlik Düzenlendi

Haberleri

Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından, Âşık Veysel'in vefatının 50'nci yıl dönümü ve “UNESCO 2023'ü Âşık Veysel Yılı“ etkinlikleri kapsamında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salahaddin Bekki’nin katılımı ile konferans düzenlendi.

Konferans sırasında, Müzik Öğretmeni Mustafa Yeni tarafından Âşık Veysel türkülerinden oluşan mini konser de verildi. İpekköy Yerleşkesi Mihri Hatun Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dudu Duygu Kılıç, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.

“Halk Müziğinin Seyyar Radyosu Âşık Veysel” başlıklı konuşmasında Prof. Dr. Salahaddin Bekki şu görüşlere yer verdi: “Pîr Sultanların, Serdarîlerin, Ruhsatîlerin, Âgâhilerin, Selman Babaların aşkla suvardıkları topraklarda -Emlek’te- tabiatın kucağında dünyaya gelip yedi yaşına kadar akranlarıyla birlikte koşup oynayıp bir anda dünyası kararmaktır, Veysel olmak. Yedi yaşında dünyası kararan oğluna ışık olsun diye aslı dut olan bir saz veren ileri görüşlü bir babaya sahip olabilmektir, Veysel olmak. Saza düzen verecek, koptukça telini bağlayacak, geleneğin inceliklerini öğretecek Molla Hüseyin ile Ali Ağa gibi ustalara sahip olabilmektir, Veysel olmak. İlk şiirini Ata’ya ulaştırmak için üç aylık Ankara yoluculuğunu yaya olarak göze alıp ona ulaşamamanın hüznünü yaşarken şiiri bir gazetede yayımlanmış ilk âşık unvanını alarak köyüne dönebilmektir, Veysel olmak. Radyoda türkü söyleyen ilk gelenek temsilcisi olmanın yanında ilk defa plağa türkü okumak şerefine de sahip olabilmektir, Veysel olmak. Köy Enstitülerinde bir yandan saz öğretmenliği yaparken diğer taraftan Enstitülerde öğrendiklerini köyünde uygulayıp örnek bir bahçe oluşturabilmektir, Veysel olmak. 1894 yılında Sivas Şarkışla’nın Sivrialan Köyünde doğan Âşık Veysel, 21 Mart 1973’te aramızdan ayrıldı. Kendisini saygıyla anıyoruz.”

Etkinlik, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dudu Duygu Kılıç tarafından Prof. Dr. Salahaddin Bekki ve Mustafa Yeni’ye teşekkür belgelerini takdimi etmesiyle sona erdi.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *