Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, 10-13 Nisan tarihlerinde Amasya ve birçok ilde yaşanan zirai don olaylarının tarım alanlarına büyük zarar verdiğini belirterek, çiftçilerin acilen desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Karagöz, yaşanan felaketin doğal afet kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.
CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, son günlerde etkili olan soğuk hava dalgasının yol açtığı zirai don olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Karagöz, Amasya başta olmak üzere Türkiye genelinde 36 ilde yaşanan don olaylarının birçok çiftçiyi mağdur ettiğini ve üretimin sürdürülebilirliği açısından devletin derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
“Çiftçimizin Üretim Azmi Desteklenmeli”
Milletvekili Karagöz, yaşanan zirai donun özellikle meyve, sebze ve tarla bitkileri olmak üzere pek çok ürün grubunda ciddi hasarlara neden olduğunu ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu: “10-11-12-13 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayları, çiftçilerimizin alın teriyle büyüttüğü mahsulleri olumsuz etkilemiştir.
Zaten mevcut ekonomik şartlarda zorlanan üreticilerimizin daha fazla mağdur olmaması için acil önlemler alınmalıdır.”
Karagöz, bu çerçevede bölgenin ve ülkenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen don olaylarının doğal afet ilan edilmesini talep etti.
“Borçlar Ertelenmeli, Destekler Artırılmalı”
Milletvekili Karagöz’ün önerileri arasında şu maddeler öne çıkıyor:
- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan çiftçi borçları faizsiz olarak ertelenmeli.
- Sigortası olmayan çiftçilerin zararları devlet tarafından karşılanmalı.
- Sigortalı üreticilerin zararları ise TARSİM tarafından hızlı ve eksiksiz olarak tazmin edilmeli.
- Önümüzdeki üretim döneminde sulama ve enerji giderlerinde indirim sağlanmalı.
- Tarla bitkilerinde zarar gören üreticilere tohum desteği verilerek üretimin devamı sağlanmalı.
“Tarım Stratejik Bir Sektördür”
Açıklamasının sonunda tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Karagöz, “Üretici ayakta kalmazsa ülke kalkınamaz. Çiftçimizin zararını görmezden gelen her karar, geleceğimizi riske atar. Bizler, her zaman çiftçimizin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.