Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, “Cemevleri ibadethanedir, hiç bir ibadethane elektriği kesilerek karartılamaz” dedi.
CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Merkeze bağlı Albayrak Köyü Kültür ve Cemevi’nin elektrik borcu sebebiyle kesilen elektriği ile sökülen elektrik saati nedeniyle açıklama yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Milletvekili Reşat Karagöz yaptığı açıklamada, “Amasya Merkez’e bağlı Albayrak Köyü Kültür ve Cemevi’nin elektrik borcu sebebiyle elektrikleri kesilmiş ve elektrik saati sökülmüştür. Alevi vatandaşlarımızın ibadethaneleri olan cemevleri maalesef diyanet bütçesinden kendine pay alamamakta ve yapılan harcamalar devlet tarafından karşılanmamaktadır. Alevi canlarımız ibadethanelerinin fatura ve masraflarını kendi ceplerinden ödemek zorunda bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Camiler, kiliseler, havralar ibadethane statüsünde yer aldığı gibi alevi canlarımızın ibadet ettiği bir mesken olan cemevlerimiz de ibadethane statüsünde olmalıdır” diyen Milletvekili Karagöz, “Zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiği yönündeki kararı bu talebin ne kadar haklı bir talep olduğunu gözler önüne sermektedir. Hiç kimsenin, hiçbir makam ve mevki sahibinin birilerinin ibadethanesinin neresi olduğuna dair karar verme yetkisi yoktur, haddi de değildir. Bir inancın mensupları kendi ibadethanelerinin neresi olduğunu söylüyorsa orası ibadethanedir. Devletin bu konuda yorum yapma, yönlendirme gibi yetki ve sorumluluğu yoktur. Devletin bu konudaki sorumluluğu o ibadethanenin diğer bütün ibadethanelerle eşit şartlarda hizmet vermesi için gerekli ortamı sağlamaktır” ifadelerine yer verdi.
Milletvekili Reşat Karagöz, “Aleviler asırlardır yaşadıkları yerlerde, hümanist bir felsefeyle sevgiyi kendisine düstur edinerek, farklı inanç topluluklarıyla iç içe yaşamış, hoşgörü çerçevesinde “incinsen de incitme” anlayışıyla yaşam felsefesini içselleştirmiş ve toplum içerisinde “eşit yurttaşlık” taleplerini dile getirerek bu taleplerini devleti oluşturan kurumlardan istemişlerdir. Ülkemizde ibadet merkezlerine uygulanan tüm haklardan cemevlerimizin de yararlanması eşit yurttaşlık ilkesi gereğince zorunludur” ifadelerini kullandı.