AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Amasya Genelgesi’nin ilanının 105’nci yıldönümü dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi.
Amasya’nın 8500 yıldan fazla tarihi ile yeryüzünün ilk kadim şehirlerinden birisi olduğunu söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “Amasyamız birçok ilim ve bilim insanına ev sahipliği yaptığı için ilim irfan şehri olmuştur. Tarihte bu kadar kıymetli yeri olan Amasya'da biz bugün ne yapıyoruz? Amasyamız çok büyük nüfusu olan ilimiz değil. Merkezle birlikte 7 ilçemiz var. Amasya kaplıcalar ve pehlivanlar şehridir. Gümüşhacıköy'ümüz bir tarım bölgesidir, sanayileşmek için adeta kabuğuna sığmamıştır, sanayileşme isteğini de inşallah yerine getireceğiz” dedi.
Amasya’nın turizm alanında da büyük atılımların yaptığını bunun yanı sıra diğer yatırımlarında hem merkezde hem de ilçelerinde devam ettiğini söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “Amasya ve değerlerini dünyaya daha iyi tanıtma gayreti içinde olacağız. OSB'lerin gelişmesi için çalışıyoruz. Seraların yaygınlaşması için de ciddi çaba sarf ediyoruz. DSİ desteği ile bölgemizde ciddi kapalı devre sulama sistemi yatırımları yapıyoruz. Amasya tarihinden bahsettim, geçmişten ders alıyoruz, bugün üzerimize düşen vazifeyi en iyi şekilde yapıyoruz. Amasyamız değer üretiyor ve ülkemiz ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Her türlü yatırımları hükümetimizle birlikte yapıyoruz” diye konuştu.
Merzifon’un tarihi hakkında da bilgiler veren Çilez, “Merzifon ilçemiz; 2000 yıldan fazla uzun tarihi olan Merzifon’umuzda da ileri derecede tarım ve ticaret yapılmakta, organize sanayi bölgesi, bölgenin en iyi gelişen en önemli üretim üslerinden bir tanesidir. Özellikle ankastre ürünler üzerine yaptığı üretim ve ihracatla ülkemize çok büyük katma değer katan bir organize sanayi bölgesidir. Bölgenin marka OSB’sidir. Burası da inşallah genişlemek için gün sayıyor. Buranın genişlemesi için de faaliyetlerimiz sürüyor. Merzifon’umuz tarihte Kara Mustafa Paşa’yı yetiştirmiş bir ilçedir. Kara Mustafa Paşa, Viyana’ya yani Avrupa’da gittiğimiz en son noktaya varabilen, bazen spekülasyonlara da konu olan çok büyük ve çok kıymetli bir devlet adamıdır. Burada Galatasaray Lisesi’nin kuruluşuna öncülük eden Gül Baba hazretleri de Merzifon’da doğmuş, orada yetişmiştir. Osmanlıda bir çok padişah görmüş ve bir çok sefere katıldıktan sonra Budapeşte’de inzivaya çekilerek orada yaşamaya başlamıştır. Avrupa’ya bugün de çok ihtiyacı olan insani değerleri, hoşgörüyü o gün götüren Gül Baba bugün Budapeşte’de metfun olup yatmaktadır. Sevginin, hoşgörünün Avrupa’ya vurulan mührü Merzifon’da doğmuş büyümüştür. Keşke Gül Baba’dan bugün medeniyetin sahibi olarak görülen Avrupa’ya, batıya onun hoşgörüsünden bir kaç katre nasip olsa diye düşünüyoruz. Özellikle Gazze’de Filistin’de ve dünyanın diğer yerlerindeki zulümleri düşündüğümüzde aslında Gül Babalara onların öğretilerine ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu da görüyoruz” şeklinde konuştu.
AK Parti'li Çilez, vatandaşları 12-22 Haziran'da Amasya'da düzenlenecek Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali'ne davet etti.

KAYNAK: Nurettin Değirmenci

Edirne'nin tarihi ve kültürel zenginlikleri gezildi
#GÜNDEM / 16 Şubat 2025

Çetin, Üreticilerle Bir Araya Geldi
#GÜNDEM / 16 Şubat 2025
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *