reklam
reklam
38,1780 %0.33
43,7710 %0.26
4.074,35 % 0,27
84.620,00 %-0.868
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET Caba: Lozan Barış Antlaşması Türkiye’nin tapu senedidir

Caba: Lozan Barış Antlaşması Türkiye’nin tapu senedidir

Haberleri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merzifon İlçe Başkanı Hasan Caba, Erzurum Kongresi ve Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Erzurum Kongresi’nin Anadolu’da doğan direnişin adı olduğunu belirten CHP Merzifon İlçe Başkanı Hasan Caba, “Milli mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olan, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında, “Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz” kararıyla Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi’nin 105. yılında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.
Lozan Barış Antlaşması’nın 101’nci yıldönümü ile ilgili de açıklamalarda bulunan CHP Merzifon İlçe Başkanı Hasan Caba, “Kurtuluş Savaşı sonrası 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması Türkiye’nin tapu senedidir. Türkiye Cumhuriyetinin “tapu senedi” Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 101.yılı. Ulusal Kurtuluş Savaşımız sonrası Türk diplomasi tarihinde kazanılan en büyük uluslararası siyaset zaferini kutluyoruz. 101 yıl önce imzalanan Lozan Barış Antlaşması, Milli Mücadelemizin en önemli diplomatik zaferidir. Bu anlaşma laik ve demokratik değerlere bağlı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi ve bu değerlerin uluslararası hukuktaki teminatıdır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, Lozan’ın mimarı İsmet İnönü’yü bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önderleri hakkında idam fermanları çıkaranlar, Paris’in Sevr Kasabası’nda 10 Ağustos 1920 günü imzalanan Sevr Antlaşması’nın hiçbir maddesine itiraz edemezken, boynunda idam fermanı olanlar, Sevr paçavrasından sadece 2 yıl 20 gün sonra 30 Ağustos 1922 günü Dumlupınar’da Türk ulusunun zaferini ilan ettiler. Zaferden kısa süre sonra imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması sonrası Lozan’da başlaması planlanan barış görüşmelerine İstanbul Hükümeti’nin çağrılmasına Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Kasım 1922 günü saltanatın kaldırıldığını ilan ederek yanıt verdi. Büyük Millet Meclisi ordularının Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa önderliğindeki Türk heyeti Lozan’daki görüşmelere başı dik olarak katıldı. Çok sert geçen tartışmalar çıkmaza girdiğinde toplantıyı yarıda keserek ülkesine döndü. Özellikle ekonomik bağımsızlığımızı ilgilendiren kapitülasyonlar konusunda hiçbir ödün verilmedi. Sonuçta Sevr esaret belgesinin üzerinden 3 yıl bile geçmeden Türkiye Cumhuriyeti’nin “tapu senedi” Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923 günü imzalandı.
Lozan zaferinden 101 yıl sonra, Lozan’ı küçümsemek, tartışmaya açmak, Lozan yerine Sevr esaretini kabul etmektir. Tarihi geri döndürmeye hiç kimsenin gücü yetmez. Tarihteki her olay o günün koşullarında değerlendirilir. Lozan ile Sevr arasında başka bir seçenek yoktur. Ya Sevr paçavrasına teslim olursunuz, ya da Lozan Zaferine sarılırsınız. Ya esarete boyun eğersiniz, ya da Ulusal Bağımsızlığınıza sonsuza kadar sahip çıkarsınız. Lozan Antlaşması, Türkiye Cumhuriyetinin tapu senedidir. Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti. Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, Lozan’ın mimarı İsmet İnönü’yü, tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Nurettin Değirmenci
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *