reklam
reklam
37,9286 %-0.06
41,0014 %-0.08
3.802,44 % 0,08
84.922,54 %0.93
AMASYA
00:00:00
İkindi vaktine kalan
Amasya
Orta şiddetli yağmur
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi Sağlık Koyuncu: Kanserlerin yüzde 90’ı çevresel faktörlere bağlıdır

Koyuncu: Kanserlerin yüzde 90’ı çevresel faktörlere bağlıdır

Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.

0
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi

Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Kanserin dünyada ve Türkiye’de kalp – damar hastalıklarından sonra en sık ölüme neden olan ikinci hastalık olduğunu dile getiren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, “Bu nedenle önemli bir halk sağlığı problemidir” dedi.
Kanserin sebep olduğu sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden de uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu da belirten Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, “Yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisini de olumsuz etkilemektedir” dedi.
Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasının devamında; “Dünya Sağlık Teşkilatı’nın 2022 yılı verilerine göre; dünya genelinde 19,9 milyon yeni kanser vakası tespit edilmiş, yaklaşık 10 milyon kişi ise kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Tahminlere göre, 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1’i kansere yakalanmakta ve her 10 kişiden 1’i de kanser nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Dünya genelinde ve ülkemizde en sık görülen kanser türleri akciğer, meme ve kalın bağırsak (kolorektal) kanserleridir.
Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve uzun süre maruz kalınması ile birlikte gerek tanı koyulacak kanser hasta sayısının gerekse bahsi geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.
Kanserlerin %90’ı çevresel, %10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlar ile etkin mücadele yoluyla neredeyse kanserlerin yarısının önlenebileceği bilinmektedir. Risk faktörleriyle mücadele edilerek kanserden korunmak mümkün olup erken teşhis ve etkin tedavi ile yaşam kalitesi artırılabilmektedir. Bu nedenle kansere yönelik farkındalık kazanmak, kanser belirtilerini bilmek ve tarama yaptırmak büyük önem kazanmaktadır. Risk faktörlerinden korunmak ve bu konuda danışmanlık almak için sağlıklı hayat merkezlerine başvurabilirsiniz.
1-7 Nisan tarihleri arasını kapsayan hafta, ülkemizde “Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir. Her yıl, ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı farkındalık oluşturmak, sunulan sağlık hizmetlerini tanıtmak ve taramalara katılımı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, kanser mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır.
ÜLKEMİZDE YÜRÜTÜLEN ULUSAL KANSER TARAMA PROGRAMLARI
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlarda yılda bir kez klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri taraması; 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir gaitada (dışkıda) gizli kan testi (GGK) ile yapılmakta ve 10 yılda bir de kolonoskopi yapılması önerilmektedir.
Bakanlığımızın koruyucu ve önleyici faaliyetleri içerisinde önemli bir yeri olan kanser taramaları; toplum sağlığı merkezlerine /ilçe sağlık müdürlüklerine bağlı olarak hizmet veren kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezlerinde (KETEM), sağlıklı hayat merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde ve mobil KETEM yani kanser tarama araçları ile de kişilerin bulundukları yerlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkik yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Alperen Güley
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *