reklam
reklam
38,1261 %0.1
43,4026 %0.82
4.003,01 % 1,21
83.379,14 %-1.69
AMASYA
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK ALZHEİMER HASTALIĞI KİMLERDE VE NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR

ALZHEİMER HASTALIĞI KİMLERDE VE NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, 1-30 Eylül Dünya Alzheimer Ayı ile ilgili bir açıklama yaparak, Alzheimer ilerleyici bir beyin hastalığıdır ama yaşa uygun egzersiz, sağlıklı beslenme, zihinsel uğraşlar, sosyalleşme ile ilerlemesi durdurulabilir dedi.

Nergiz, “Alzheimer; Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere; çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen İlerleyici bir beyin hastalığıdır.

Alzheimer Risk Faktörleri: İleri yaş, Ailede Alzheimer hastası olması, Bazı yatkınlık genlerine sahip olma, Düşük eğitim seviyesi, Ciddi kafa travması geçirmiş olmak, Kadın cinsiyet, Depresyon Alüminyum, bakır, demir, çinko gibi ağır metallerle intoksikasyon ve Hipertansiyon.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR, NEDEN OLUR

Beynin bazı bölgelerinde proteinler biriktiği için beyindeki sinir hücreleri hasar görür, haberci kimyasal maddeler azalır Sonuçta, bellek ve öğrenme gibi zihinsel beceriler bozulmaya başlar.

ALZHEİMER HASTALIĞI KİMLERDE VE NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR

Alzheimer hastalığı genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bir hastalıktır. 65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür. Tüm dünyada 20 milyona yakın Alzheimer hastası bulunmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür. Alzheimer hastalığı bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir.

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR

Zihinsel bozukluklar: Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır. Öğrenme güçlüğü, Konuşma bozukluğu, Yolunu kaybetme, Kişileri tanıyamama, Karar verme güçlüğü, Davranışsal bozukluklar, Huzursuzluk, İlgisizlik, Saldırganlık, Uyku bozukluğu, Amaçsız dolaşma, Hayaller görme ve Depresyon.

ALZHEİMER HASTALIĞI NASIL SEYREDER

Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen, ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır. Hastalığın seyri genel olarak üç evreye ayrılabilir: Başlangıç evresi Orta evre ve İleri evre

BAŞLANGIÇ EVRESİ

İsimleri, tarihleri unutma, Yolunu şaşırma, Kelimeleri bulamama, İşine, çevresine ilgisizlik ve

HASTALIĞINI KABUL ETMEME.

Orta evre

Belirgin unutkanlık, Kişileri tanıyamama, Yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ihtiyacı, Hayaller görme, depresyon gibi ruhsal bozukluklar.

İleri evre

Aile üyelerini tanıyamama, Yemek yemede, yürümede güçlük, İdrarının, dışkısını tutamama

Ciddi davranış bozuklukları.

ALZHEİMER TEDAVİSİ

Alzheimer hastalığını işaret eden yukarıdaki belirtileri yaşayan kişiler vakit kaybetmeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda Alzheimer teşhisi alan hastalarda tedavi süreci hastanın yaşı, hastalığın ilerlemişlik düzeyi ve eşlik eden diğer hastalıklar da göz önünde bulundurularak kişiye özgü olarak planlanır. Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkündür” diye konuştu.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *