
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
Çevre kelime anlamıyla ortam, civar, etraf, mıntıka vb. gibi ifade edilse de aslında çevre; havadır, sudur, topraktır, yağmurdur, kardır, rüzgardır, sıcaklıktır, ormanlardır, denizlerdir, göllerdir; aslında biz ve bizim dışımızdaki her şeydir. Bütün canlı ve cansız varlıkların bir arada olduğu etkileşim, bağlantı ve ilişkiler bütünüdür. İnsanoğlunun doğal kaynakları bilinçsizce ve de aşırı derecede tüketmesi, doğayı istediği gibi ya da kendi çıkarları için değerlendirmesi ve böylece doğal kaynakların dengesinin bozulması sonucu yaşamımızı gün geçtikçe daha çok tehdit eden; ekonomik, ekolojik, sosyolojik ve politik kökenli çevre sorunları ortaya çıkmaktadır. Son yüzyılda iklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilikte azalma ve kayıplar, asit yağmurları, hızlı nüfus artışı, yoksulluk, açlık, çarpık ve plansız kentleşme, sanayileşme, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli atıklar, toprakların inşaatlarla, inşaat atıklarıyla, bilinçsiz tarım ilacı kullanılmasıyla tahrip edilmesi, okyanus, deniz, göl ve akarsu kirliliği, ozon tabakasının incelmesi ya da delinmesi, artan kirlilik, aşırı plastik kullanımı, çöp ve çöp yönetimi gibi ulusal ve uluslararası çevre sorunları, çevrenin sürdürülebilirliğini ve yaşanabilirliğini tehlikeye atmaktadır.
Çevre kirliliği ya da çevre sorunları insanların ve diğer canlıların güvenliği, sağlığı, üretkenliği, çoğalması, gıda güvenliği ile toprak, hava ve su kaynakları üzerinde tehdit oluşturmaktadır, yaşam kalitemizi ve yaşam alanımızı sınırlandırmaktadır. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin ulaştığı boyut nedeniyle günümüz dünyasının en önemli çevre sorunları olarak kabul edilmektedir. Bu iki kavrama biraz değinelim. Küresel ısınma, düzensiz hava hareketleri, buzulların erimesi, buna bağlı olarak deniz ve okyanus seviyelerinin yükselmesi ve diğer çeşitli atmosferik olaylar, dünya genelindeki iklim değişikliğinden kaynaklanmaktadır. Araştırmacılar, bilim insanları ve çevreciler iklim değişikliğinin etkilerinin sık sık meydana gelen doğal afetlerle görülebileceğini ileri sürmektedirler. Örneğin; Günümüzde, mevsim normalleri dışında yaşanan yağışlar karşılaştığımız etkilerindendir. Bunun sonucu olarak da tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenmektedir. Bu örnek global ölçeğe taşındığında kıtlık, açlık, bulaşıcı hastalık, göç, canlı davranışlarının negatif yönde etkilenmesi gibi olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Peki bunun çözümü ne dersek? Fosil yakıtların kullanımını azaltmak, yani kömür kullanımından vazgeçmek, sera gazı kullanımını kontrol altına almak, yani enerji verimliliğinden sıfır atığa kadar pek çok alışkanlığımızı değiştirmek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak yani güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle enerjilerinden yararlanmak olacaktır.
Pek çok çevre sorununun etkisi altında Dünya Çevre Günümüz kutlu olsun ve unutmayalım ki başka bir yaşanabilir Dünya yok.