reklam
reklam
38,0274 %0.26
42,1059 %-0.18
3.806,78 % 0,26
82.535,39 %-2.42
AMASYA
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

ESKİCİ

YAYINLAMA:

Mazi, hafızadır. Mazi, geleceğimize yön vermede önemli bir yer tutar. Atalarımızın “Hatalardan ders çıkarmak” diye tarif ettiği, geçmişte yaşanmış ve bir daha olmasını temenni etmediğimiz durumlardır.

Her zaman geçmişte kalanlar üzücü olmaz. Bazen bizi tebessüm ettirir, bazen nereden nereye geldiğimizi gösterir, bazen aynı durumlarla karşılaşırsak ne yapacağımıza dair tedbirler almaya sev eder.

Bazen de bir “İç geçirme” olur yaşanılan şeyler. İnsan hem hüzünlenir, hem tebessüm eder, hem o anları kısa süreliğine tekrar yaşam ister. Bazen de koyu bir sohbetin konusu olur.

Hayatımızda yer alan şeylerden biri de “eskici” diye tabir ettiğimiz kişilerdi. Özellikle mahalle mahalle dolaşır, kullanılmayan eşyaları ya yenisiyle, ya da başka bir şeyle değişirler; bazen de bu değişimin sonunda ya bir miktar para alınır ya da para verilirdi.

Evlerimizde olup hem değerli, hem de kullanılmayan şeyler eskiciler için ayrılırdı. Mal sahibi onun değerli olduğunu bilir ancak kendi işine de yaramadığının farkındadır. Bu yüzden başka insanlar da faydalansın diye eskici yolu gözlerdi.

Bazı eşyalar ise hem değerli değil, hem de evde fazlalık durumda ise onlar da eskiciye verilir; yerine alınan eşyanın değerinden az ise eskiciye bir miktar da para verilirdi. Böylece alan ve satan memnun olarak ayrılırdı birbirlerinden.

Özellikle köylere gelen eskiciler bu takasın ardından, ev sahibine ayranınız veya suyunuz var mı diye sorunca; ev sahibi onların aç olabileceğini de düşünerek önlerine mütevazı bir sofra koyardı. Bunlar ise alış verişe dâhil değil, insanlığa ve gönle dair bir vaziyetti.

Şimdi mahalle aralarında “Hurdacı” diye bilinen ve insan sesiyle değil de megafon aracılığı ile homurtulu araçlarla yapılıyor bu iş. Hiçbir zaman eski “eskicilerin” yerini tutmuyor. Demek zaman çok şeye müdahale ediyor. Acaba farkında olabiliyor muyuz?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *