reklam
reklam
37,9420 %-0.06
41,6338 %0.55
3.838,50 % 0,31
83.196,00 %-2.184
AMASYA
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Amasya
Orta şiddetli yağmur
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

HACIKADI HOROZU

YAYINLAMA:

Yolumun Gerze’ye düştüğü bir gün şehri geziyordum. Tesadüf ya o gün de şehrin pazarıymış. Şu an hangi gün olduğunu hatırlamıyorum.

Aylardan eylüldü. Çok sıcaktı. Sokakları arşınlarken köylü kadınlar önlerinde getirdikleri şeyleri satıyorlardı. Zaten nerede olursa olsun bu “Pazar kurulan günler” hep dikkatimi çekerdi. Ben bir köy çocuğu olduğum için “Pazar” denilen o günün nasıl bir gün olduğunu bilmiyordum.

Mevsimden dolayı satılan malların en gözdesi incirdi. Diğerleri her mevsim olan ihtiyaç malzemeleriydi. Kadınlar ve erkekler yan yana bitişik nizam oturmuşlar, akşamın olmasını bekliyorlardı. Tabii onlardan sadece alış-veriş yapmak değil sohbet etmek de keyifli oluyordu. Şairin “Bir dokun bin ah işit kâse-i fağfurdan” dediği gibi içindekileri samimi olarak döküyorlardı.

Erkekler ise sattıkları malın hususiyetlerini öyle güzel anlatıyorlar ki kadınlar gibi mütevazı bir halleri yoktu. Satılan neyse ona ait ilmi ve efsanevi şeyleri sayıp dökerlerdi. Yine de bir Anadolu insanı samimiyeti vardı üzerlerinde. Saygılı ve mütevekkil.

Pazar yerinden çıkıp şehri dolaşırken karşıma simsiyah bir horoz heykeli çıkmaz mı? İçimden “O da ne?” dedim. Bu ülkede horoz heykeli yapsa yapsa Denizli yapar diye düşündüm. Horozlarıyla meşhur bil ilimizdi Denizli. Üstelik onun da denizi yoktu. Tuhaf bir durum işte.

Sonra işin aslını araştırmak istedim. Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Safter Soydan arkadaşımdı. Hemen onun yanına gittim. Mutlaka bilgisi olmalıydı. En azından bana teferruatlı bir bilgiyi nereden alacağımı söylerdi.

Okula varıp hoş-beşten sonra bu siyah horoz heykelinin ne anlama geldiğini sordum. Meğer 2017 Şubat ayında “Sakin Şehir” Unvanı almış Gerze’nin kültürel ve mahalli özelliklerinden biri de o horoz-Tavuk türüymüş. Zaten Gerze Kaymakamlık sitesinde bu tür için; “Düz siyah renkli ibikleri çatallı ve boynuz gibidir. Gagası, incik oynak deri ve pulları siyah, beden derisi kulak lobları, yumurtasının kabuğu beyazdır. Her doğan günü müjdeleyen bir de horozları vardır Gerze’nin sabahın sessizliğinden yankılanarak uyandıran o güzel sesinde mutluluk dilekleri vardır herkes için. Sadece görevi yeni doğan güneşi müjdelemek değildir. Gelen konukları da ilk karşılayan odur.” ifadeleri kullanılmıştır.

Daha sonra anladım ki bu heykel buraya haklı olarak yapılmıştır. Bu arada Hacıkadı horozu ve tavuğu için uzun teknik bilgiler sıkıcı olacağından meraklı olanlar Gerze Kaymakamlık Sitesinden faydalanabilir.

Gerze’de biraz daha incelemelerde bulunarak şehri terk ettim. Aklımda hala o siyah horoz heykeli var. Madem aklımda ben de yazarak başkalarına da duyurayım istedim.

Bu arada Gerze mutlaka görülmesi gereken yurt köşelerinden biri. Yolu yakınlarından geçenlerin vakit ayırıp şehre kısa bir süreliğine uğraması tavsiye edilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *