reklam
reklam
37,9673 %0.02
41,1885 %0.04
3.812,12 % 0,02
82.665,21 %0.326
AMASYA
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

AYIN OLUŞUM TEMELLERİ

YAYINLAMA:

Oluşum evrimi öncesi, büyük bir gök cismi dünyaya çok sert çarptı. İnfilaktan sonrası hem Theia hem de dünya’dan kopan parçalar uzaya dağıldı. Evrende bir yumak halini alan bir parça da ay’ın oluşum temellerini attı. O tarihten itibaren yeryüzünde ortaya çıkan boşlukları da okyanuslar bastı. Tektonik plakaların oluşumları da dünya’daki ay hatlarını ortaya çıkardı. O çarpışma olmasaydı yerküre de volkanlar haricindeki dağlar söz konusu olmayacaktı. Dünyayı okyanuslar kaplayacaktı.

-

Büyük çarpışma, dünyamızın eksenini eğip, elips şeklini verdi. Bu yeni çehresinde yani elips halinde de ayın çekim gücü beliriverdi. Yani kısacası dünyanın kardeşi dünyaya geldi ona da ay denildi.

--

Kara ve denizlerde hatta okyanuslardaki gelgitlerin nedeni çekimdir. Yani ay ile güneşin kuvvetleridir. Yaşanan depremlerin de sebebidir. Dünyamızın kutuplarının basık, ekvatorun şişik olması da onun yüzündendir. Yani eksantrik yörünge, yani bu acaip dönüş istikameti, dünya da hayatın kuruluş, yaşamımızın da varoluş çizgisidir.

-

Dünya aydan daha hızlı öndüğü için hep onun önündedir. Kısacası ay dünyamızın etrafındaki dönüşlerinde, adeta bir takoz görevi görmektedir. Yani rüzgarları o frenlemektedir. Dört mevsimimizdir. Aynı zamanda takvimimizdir. Medcezir’lerin de tek sebebidir. Sanki dünyamızın bir pervanesidir.

-

Bilim adamlarınca, kozmik dönemde ayın dünyaya çok yakın olmasından dolayı bir günün dört saat sürdüğü belirtilmekte. Dinazorlar döneminde de yirmi beş saatten fazla olduğu ifade edilmektedir. Yani güneşin günde iki kere doğup yine bir günde iki defa battığı dile getirilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *