
MOSUO’LAR
O göle Lugu ismini vermişler. Yani anne demekteler. Sebebi de Mosuo’lar orayı kutsal yer olarak görmekteler. İnanışa göre de batan gemiden sağ çıkmayı tek başarabilen yalnızca büyükannedir yani bir efsanedir. Bu sebepten liderleri hep en yaşlı büyük annelerdir. Hiyerarşide de kadın evin reisidir. Erkekler de ameledir. Yani ırgattır yani işçidir. Erkekler hayatın idamesi için işin mecburiyetindedir. Ayrıca erkekler kazancını annesine vermektedir. Bütün harcamalar ise kadınlara aittir.
-
Ne baba diye bir söz söylenir. Nede boşanma şeklinde bir kelime kitaplarında yazar. Buna hiç ihtiyaç duymazlar. Çünkü çiftler ayrı yaşarlar. Çocuklarda ölene dek anne ile kalırlar. Birlikteliği özgür diye tarif eden gelenekleri de, mülkiyet hakkını kadınlara verdiği için, dünyaya gelen çocuklar annelerinin soyadını alırlar.
-
Kadın ile erkek arasındaki ilişkiyi ayakta tutan tek bağın aşk ve şefkat olduğuna inanan Mosuolar’da nikah akdi yoktur. Onun yerine Axia geçerli olur. Gece eşlerini ziyaret eden erkekler de şafak vakti evden kovulur. Çünkü tüm erkekler anne sofrasında kahvaltı yapmaya tek kelime ile zorunludur.
-
Çin tarafından Naxi adlı azınlığın parçası olarak görülen, bu ilginç insanlar diyarına bir kadınlar imparatorluğuna, yani Himalaya eteklerindeki Mosuo isimli coğrafyaya, biraz olsun benzeyen
dünya da beş tane daha yer vardır. Hepsinde de miras kadınların çocuklarına kalır. Erkekler ise servetten daima mahrum bırakılır.