
DÜNYAMIZ
Dünya yapısının ekliptik gibi, diğer deyişle geoit şeklinde olmasından yola çıkılarak çok ilginç bir benzetme yapılıyordu. Elmaya benzetilen dünyamız üç ana katmana ayrılıyordu. Soyulan elmaların kabuğu yerkürenin ana karasına yediğimiz yanı yani içi mantoya ve içindeki çekirdek kısmı da yerküremizin dibindeki iç çekirdeğe benzetiliyordu.
-
Dünya uzayda kendi etrafında dönerken, çekirdeği de aynı şekilde döndüğünden hareketi de dünyamızın etrafındaki o manyetik gücünü yani manyetik alanı ortaya çıkarıyor. Buna da en canlı örnek olarak, dev çekim güçleri olan dünyanın mıknatısları dediğimiz kuzey ve güney kutupları gösteriliyor.
-
Yer yüzünün kendi ekseni çevresinde dönüş hızının her dört yıl da bir gün yavaşlaması da, zamanı orantılamak adına 1970 yılından itibaren saate 27 artık saniyeler ekliyor. Dünyanın ekseninde dönme süresi ile çekirdeğinin dönüşü arasındaki farklılığın da, sürekli değiştiğini açıklayan bilim adamları, güneşin yüzeyindeki sıcaklığa sahip olan iç çekirdeğin, bileşenleri için çok net olamazken, demirle nikel karışımı olabileceğinde birleşiyor. Bazı araştırmacılar ise dünya çekirdeğinin dünya ile aynı yönde dönmediğini ve hatta tam tersi istikamette dönmeye başladığını konuşmakta, bazı bilim adamları da gezegen içinde ayrı bir sıvı gezegen gibi, metal dış çekirdeğin içinde yüzebilen iç çekirdeğin kendi başına da dönebileceği hakkında makale yazıyordu.
-
İç çekirdeğin yeryüzeyine göre bir salıncak gibi ileri geri döndüğünü ve salıncağın bir döngüsünün yetmiş yılda yani ortalama her otuz beş yılda bir defa yön değiştirdiğini ifade eden Çin’li bilim adamları da, iç çekirdeğin elli üç yıl önce yön değiştirdiğini, bundan ötürü de yeni değişimin yirmi yıl sonra gerçekleşeceğini söylüyordu.
-
Bir elma gibi bir şeftaliye de benzetebileceğimiz dünyanın iç çekirdeği sanki dünyanın kalbidir.
dünyanın en derinliği, ve gizemli yeridir. Ve orası da bize esrarengizdir. Ve muammadır. Bilinmeyenimizdir. Bilim bile henüz sır'a bir açıklık getirmiş değildir.