
FRİDRİCH ENGELS
Babası yaşadıkları kenti yöneten heyetin içindeydi. Kapitalizme savaş açan iflah olmaz bir mataryalist ile yedi yıllık nişanlılık süresini evlilikle sona erdirdi. Üç çocuğu arka arkaya öldüğünde ise onların kefen paralarını bile komşuları denkleştirdi. Bunlar yetmezmiş gibi iki tane kızlarının intiharları da peş peşe geldi.
-
Üç ülkeye sürgün giden, buna karşılık ömründe bir gün bile şikayet etmeyen Jenny, sefaletin pençesinde, yokluklar içinde, çilelere göğüs gerdi. 1881 yılı kışının o soğuk günü geldiğinde ise yorgun bedeninin gücü artık yükü taşımaya yetmedi.
-
Das kapitali yani sosyalizmin ilk ve tek alfabesini yazan yoksulların yoksul teorisyeni, Alman Filozof'un aşkla dolu kalbi de eşi Janny’nin acısına çok fazla dayanamadı. Oda atmış beşine girdiği sene hayatı noktaladı.
-
Karl Marks'ın kader arkadaşı olan, Komünist manifestosu yazarı, yapılan evlilikte erkeklerin burjuvaziyi kadının ise proletaryayı temsil ettiğini iddia eden, Fridrich Engels isimli o adam var ya? Oda Almandı ama İngiltere Londra'sında tıpkı İngiliz gibi yaşardı. Feminizm'inde fikir babası sayılan ünlü komünist ömründe evlilikte yapmadı.
-
Feodal sermayeye sahip bir aileye mensup olan Engels, koltuğunun altında kırk karpuz taşıma özelliğine sahip biriydi. Güzel sanatlar üzerine yeteneği süper olan Engels'in, güvenlik stratejileri ile siyasi görüşleri ise askeri çevrelerce dahiyane olarak nitelendiriliyordu. Yaşam standartları da çok yükseklerde olduğundan lüks mekanlarda değişik kızlarla görünmekten de hiç çekinmiyordu.
-
İdolojik yoldaşı Marks'ın finansörlüğünü yapan, onun ölümünden sonra da Das Capitalin ikinci cildini yazan bu komünist gırtlak kanseri sebebiyle, bir otel odasında can verdiğinde ise, yetmiş beş yaşına giriyordu.
-
Baba servetiyle lüks hayat yaşayan, çapkın ideoloğun dostu Marks'ın ardından yazdığı şu notlar ise ölümü üzerinden yıllar sonra ortaya çıkıyordu. Para üzerine Marks kadar çok yazı yazan birini tanımadım. Para üzerine bu kadar çok yazı yazmasına rağmen onun kadar parasızlık çeken birine de
hayatımda hiç rastlamadım.
-
Jenny evde kocasına Arap diye hitap ediyor, Marks’da bunun tersden okunuşu şekliyle anlıyordu. Ve cehenneme giden yolların iyi niyet taşlarıyla döşelidir sözlerinin sahibi Marks, tarihin tekerrürünü doğaya aykırı bulup, tüm yolların paraya çıktığını da açık açık savunuyordu.
-
Elli gram eylemin, bir ton kuramdan daha değerli olduğunu savunan Friedrich Engels ise para her kapıyı açar ama kilitleyemez diyordu.