reklam
reklam
38,0274 %0.26
42,1059 %-0.18
3.806,78 % 0,26
82.535,39 %-2.42
AMASYA
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

AMADEUS MOZART

YAYINLAMA:

Fransa ile İngiltere’nin bir vadi yüzünden yedi yıl savaştığı tarihte Salzburg'da dünyaya geldi. Çocuğun babasına göre doğum Tanrı'nın lütfu yani bir mucizesiydi.

-

Beş yaşında enstrüman kullanabilen mucize çocuk, gençlik çağında saray müzisyeniydi. Aldığı rüzgarın gücüyle fırtına gibi esen ünlü besteci büyük hayran kitlesine erişince adı müzik dünyasında ilke yerleşti.

Dinleyici rekoru kıran konserler turunu hiç hesapta olmayan Paris Antlaşması durdurdu. Savaş yüzünden çıkan ekonomik krizlerin Fransız devrimine kadar uzaması ise besteciyi çok kötü vurdu.

-

İktisadi buhranlar yetmezmiş gibi beste hasılatları da hayal kırıklığına uğratınca konserlerin hepsi iptal edildi. Güvendiği tüm dağlarına bir bir karlar yağarken arkadaşları da onu terk etti.

Koca şehirde yapayalnız kalan bestekar, babasını da kaybedince verem hastalığına yakalandı. Dört yıl borç içinde debelenirken bir yandan da illet hastalığın pençesinde kıvranan Mozart, yaş otuz beşe bastığında da hayata veda etti.

-

Aklın duygusal ritminde notaları ahenk içinde dans ettiren Wolfgang Amadeus Mozart’ın şu son sözü çektiği acıların sanki bir özeti gibiydi. Dilimde ölümün tadını hissediyorum.

Talihsiz bestecinin cenazesine gelen altı kişi yağan yağmurun nedeniyle mezarlığa biraz geç geciktiğinde Mozart'ın oradaki görevlilerce kimsesizler mezarlığına defnedildiğini öğrendi.

Mezar yeri bile bilinmeyen dünyanın en iyi, en ünlü bestecisinin kısa ömrüne sığdırdığı, altı yüz yirmi altı eserden birsi olan mehter marşından esinlenerek yaptığı alla turca adlı senfonisine de Türk marşı denmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *