
İLKİ BAŞARAN KADINLAR
Dünyanın ilk bilgisayar programcısı kadındır. İsmi de ada Lovelace olan bu İngiliz aynı zamanda yazardır.
yanmayan giysiler, çelik yelek, miğfer, paraşüt ipi, halat, data kablo imalatında kullanılan kevlar’ı bulan Amerikalı da Keolek adlı kimyager bir bayandır. Dünya da ilk defa Nobel’i iki kez alan tek kişi de bir
kadındır.
Marie Curie adlı bu Polonyalı kadın, Radyoloji’nin de kurucu anası olarak ta tanınmaktadır. 35 yıllık çalışma sonucunda insüline ilk vakıf olan da bir bayandır. Mısırlı Crowfoot b12'yi de onaylayandır.
-
İslamiyet’te vefat eden kimselerin tabutla taşınmasını tavsiye eden de kadındı. Gemi ehli esma Binti Umeys dünyanın ilk tabutunu hurma dalı ile Hazreti-i Fatıma için yaptı. Dünyanın ilk şiirini M.Ö.2300’lü yıllarda ay güzeli prenses yazdı. Taşa aşkı yazan Enheduanna’nın babası da Akad diyarında hükümdardı.
-
Dünyanın ilk hikayesi de bir kadına aitti. Floransalı olan Giovanni Boccacci, Rönesans Humanizmi’nin de en ateşli taraftarıydı. On altıncı yüz yılda yazdığı Decameron isimli kitabını da veba salgını yüzünden üç yıllık sürede tamamlamıştı.
-
Dünyanın ilk romanında da Genj isimli bir prensin saray hayatı anlatılmıştı. İlk romancı Murasaki Shibiku işin içine gizli aşkını da katmıştı. Romancının elli dört bölüm halindeki bu eserinde sekiz yüze yakın şiir eşliğinde antik Japon geleneklerinden kesitlerde vardı.
-
Tarihe damga vuran, ilk kıta kraliçesi, bir efsane de yaşadı. Bu efsane kendine karşı hiç kimseye galibiyet sevinci yaşatmayan güzel Kleopatraydı. Firavun Mısır'ında ilk kadın kraldı politik bir figür olarak anıldığı kadar güzelliği de dünya da dillere destandı.