
MUSİKİNİN RİTMİNDE BİLİNMEYEN SIRLAR SAKLI
Yer ile gökyüzü arasındaki dengenin simgesi olan müzik evrenseldir. Tarihler boyunca kişilerle toplum nezdindeki düşünce ve duygu aktarımı ile iletişimlerinde de kullanılan en etkili yöntemdir.
-
Farabi‘ye göre müziği hoş gösteren sadece işitme gücümüz değildi. Bestelerden telkin çıkartan idrak yeteneğimizdi. Yani içimizde uyandırdığı bambaşka hislerdi.
-
Tıbbın babası Hipokrat’a göre de müzik bütün hastalıkların keskin ilacıydı. Tapınakta dinlenen ilahiler de her derde deva olup insanoğluna şifaydı.
-
Eflatun kulağı duymayana trampeti tavsiye ederdi. Aurelianus'da kronik hastaya obua çalmayı yani kavalı önerdi. Filozof galen ise akrep sokmasının en etkili panzehirinin müzik olduğunu iddia ederek
herkese tavsiye ederdi.
-
Odysseia’da isimli eserinde Homeros, müziğin kanamalara çok iyi geldiğini ifade etmişti. Filozof Sokrat’ın öğrencisi Platon ise müziğin ruhumuzun derinliklerine kadar inip orayı fethettiğini dile getirmişti.
-
İnsanın ızdırabını dindirebilmek, müziği kullanabilme olanakları ile ilişkiliydi. Ruhun gıdası olduğu kadar, akıl sağlığının tedavisinde de etkili terapi metotlarından biriydi.
-
İlk insanlar hançerelerini doğaya göre uyarladı. Şimşeklerin suyun ve rüzgarın seslerinden ilhamlar alarak şiirler seslendirdi ağıtlar yaktı. Müzik kudretin de göstergesi sayıldı.
olağanüstü güce karşı bir kalkan olarak da kullanılan müzik, o tarihlerden günümüze devamlı vardı.
-
Şems Tebrizi'ye göre musikinin ritminde bilinmeyen sırlar saklıydı. Gönüllerin sultanı aşkın pınarı Mevlana ya göre de müzik Allah’ın lisanıydı.