SOKAKLARI ÖZLEMEDİK Mİ?
Bizim nesil dediğimiz 68 kuşağı ile yeni nesil arasında çok büyük farklılıklar var. Biz kışın 40 derece soğuk olduğu dönemlerde bile köyden okumak için şehirdeki okullara yürüyerek giderdik en az bir saat sürerdi bu zaman yanımızda okula giden arkadaşlarımızdan başka kimsenin olmadığını söylemek gerekir.
Şu anda düşünüyorum çocuklar okullara ya servisle gidiyor, yada anne veya babanın yanın da olması neticesinde okullara erişebiliyorlar.
Bizler küçükken sokakta oyun oynayarak büyüdük. Sekiz taş, bilye, taşları yan yana koyup kale yaparak oynadığımız futbol, bu oyunlar bizimle büyüdü. Oyun kültürü sokakta hem sosyalleşmeyi hem de bazı noktalarda adaletli davranmayı getiriyordu. Aslında hayatta kendi içerisinde barındırdığı oyunlardan ibaret olsa gerek.
Hayata karşı oynanan oyunlarda yapılan hataların bazen telafisi olmuyor. Küçükken her çocuğun hata yapması ve oyunlar oynaması gerekiyor. Oyun kültürünün bitmesi aslında kültürümüze etki ediyor. Gelecek nesillerin oyun oynamadan yalnız büyümesi, tek tip insanların büyümesinde etkin rol oynuyor.
Hem bireylerin yalnız olmaması hem de gelecekte daha sosyal olabilmeleri için küçükken kendi yaşıtları ile aynı ortamlarda sıkça bulunması yararlı olacaktır.
Kirlenmek güzeldir sloganını hepiniz çok iyi hatırlarsınız. Hayata karşı kirlenmek, karakterinden ödün vermek güzel değildir. Sokakta top oynarken kirlenmek gerçekten güzeldir. Saklambaç, yakar top gibi oyunları küçük çocukların, oynadığını görürsem ben de katılmaya çalışırım eskiye özlemi içimizden atmamız mümkün değil demek ki, bu yaşımızda bile top oynayanlara kısada olsa eşlik etmek geliyor içimizden.
Fakat bugün şehirlerimiz de sokakta oyun oynayan çocuk göremiyorum. Bu beni çok üzüyor. Anne ve babalar bazı noktalarda haklı, günümüz koşullarında çocuklarını gözetimi altından çıkartmak istemiyorlar.
Onlara hak veriyorum fakat şartlar ne olursa olsun çocuklar mutlaka, arkadaşlarıyla bir araya gelmelidir. Büyüdüğümüz zamanlarda küçükken yaşadığımız o eksiklikler bizleri kötü etkiliyor.
Her çocuk mutlaka sokakta oyun oynamış olmalı. Evde bilgisayar oyunlarıyla hayatta var olma çabasını yerine, gerçeği tatmalıdır. Çocuklarımızı sosyal medya ile ne kadar geç tanıştırırsak onlar için o kadar iyi olacaktır. Sokaklarda oyun oynayan, teyzelerin sürekli o çocukları uyardığı günleri tekrar görmek dileğiyle.