reklam
reklam
37,9710 %-0.05
41,1532 %-0.16
3.804,28 % 0,96
82.731,73 %0.525
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

ZORLUKLAR KARŞISINDA KİM HAYATTA KALIR..!!

YAYINLAMA:

Ne güçlü olan tür ayakta kalır, ne de en zeki olan…Değişime en çok adapte olandır hayatta kalan.” Charles R. Darwin böyle söylemiş..

Aralık 2019 tarihinden itibaren bütün dünyayı etkisi altına almaya başlayan Corona virüsü gerçeği ile yaşıyoruz. Peki sağlık açısından şahit olduğumuz acı senaryonun dışında hayatlarımıza en büyük etkisi ne oldu?

“Değişim”, iş hayatımızda, özel hayatımızda, eğitim alanında, sosyal alandan spor alanına kadar her alanda karşılaştığımız bu gerçeğin yansıması “değişim”.

Değişim hayatın değişmez kuralıdır, sürekli ve kaçınılmazdır. Fakat bugün yaşadığımız değişim süreci bizleri psikolojik olarak neden bu kadar zorluyor? Bu değişimi bütün insanlık çok hızlı yaşamak zorunda kaldı, üstelik hayatın her alanında değişim ile karşılaştı. Sosyal, kültürel, ekonomik, psikolojik alanlarda ve en zoru bu kadar değişimin içinde rutinlerinden de vazgeçmemesi gerekiyordu. İlk kez karşılaştığımız çok güçlü bir senaryonun bilinmezliği de “kaygı”’nın virüs gibi yayılmasına neden oldu.

Psikolojimizi dengede tutmak adına, gelecek ile ilgili tahmin ve olasılıklara odaklanmaktan ziyade belki de geçmiş bizlere ışık tutabilir.

Değişime en çok adapte olandır hayatta kalan.

Evet, değişim doğanın temel yasasıdır. Ancak zaman içinde yapılan değişiklikler bireyleri ve kurumları farklı biçimde etkiler.

Darwin'in Türlerin Kökeni'ne göre, ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan; değişime en iyi adapte olabilendir hayatta kalan. Bu teorik kavramı kendimize uygulayınca, hayatta kalabilen uygarlığın kendisini içinde bulduğu fiziksel, sosyal, politik, ahlaki ve manevi çevreye uyum sağlayabilen uygarlık olduğunu söyleyebiliriz...

Tıpkı Mustafa Kemalin değişim üzerine söylediği gibi “Biz daima hakikat arayan onu bulunca ve bulduğuna kani olunca açıkça söylemekten kaçınmayan insanlar olmalıyız.” Türk toplumunun tarihi gelişim sürecinde atılımcı bir davranış olan inkılapçılık, Atatürk gibi yenilikçi ve reformdan yana bir liderle mümkün olmuştur.

Atatürk'e göre “Medeniyet yolunda elde edilecek başarı, yenileşmeyle mümkün olacaktır.

Adımlarını, attığımız uygarlık ve yenilik adımlarına uydurmak istemeyenler ne talihsizdirler! Bu gibiler hâlâ milleti aldatacaklarını ümit ediyorlarsa bu ümitleri, kendilerinin zarara uğramalarından başka bir sonuç vermeyeceğine şimdiden emin olabilirler.

2023 yılı umarım Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere söylemiş olduğu gibi Dünya ve Türkiye çağdaş uygarlık yolunda yürüyebilmek için bir fırsat olacaktır..

Saygılarımla..                                            

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *