reklam
reklam
38,0128 %0.27
41,8753 %-0.39
3.721,17 % -1,99
82.846,00 %0.989
AMASYA
00:00:00
İftar vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

ATATÜRK BU ÜLKEYE NELER YAPTI?

YAYINLAMA:

Ülkemiz adım adım işgal edilirken halk Mustafa Kemal önderliğinde birleşti ve Kurtuluş Savaşını başlatarak en büyük devrimini gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyetini kurdu. Ülkemiz yeniden yaratıldı.

Ulaşım, enerji, iletişim gibi birçok hayati sektör de işgal altındaydı. Bu şirketler teker teker yabancılardan satın alındı ve ülke ekonomisine kazandırıldı.

Endüstri devrimiyle dünya çapında endüstriyel hamleler yapıldı. Türkiye’ye can verecek endüstriler, fabrikalar kuruldu. Hem yabancılardan satın alınan hem de yeni kurulanlarla birlikte ülkenin enerji kaynakları işler hale getirildi. Türkiye ekonomisi nefes almaya başladı.

Ekonomini çarklarının sağlıklı dönebilmesi için 13 yılda 13 büyük banka ve ilk milli sigorta kuruldu. Her banka tarıma, sanayiye, yeni yatırımlara ve tabi ki halka ayrı ayrı can verdi.

O dönemde demir yollarımızın tamamı yabancılara aitti. Hepsi satın alınarak ülkeye geri kazandırıldı. Türkiye’nin dört bir yanı demir ağlarla örüldü.

Savaştan çıkmış ülkemizde yoksullaşan köylüler için toprak reformu başlatıldı. Ülkenin varlıkları halkla paylaşıldı. çiftçiye toprak dağıtıldı. Bu sayede tarım ekonomiye can kattı köylü milletin efendisi unvanını aldı.

Yine yabancıların elindeki limanlar, tersaneler satın alındı, yetmedi yenileri yapıldı. Büyük bir diriliş yaşandı ve ekonominin her çarkı halk yararına dönmeye başladı. 1926’da  Türkiye kendi uçaklarını yapmaya başladı. Yolcu, savaş ve ambulans uçakları üretildi. Türkiye Avrupa ve Ortadoğu’ya uçaklar sattı. Uçakların testi için Avrupa ve Orta doğunun en büyük rüzgar tüneli inşa edildi. Çünkü İstikbal göklerdeydi..

Ekonomideki bu devrimlerin yanında büyük bir eğitim seferberliği başlatıldı. Harf devrimi öncesi %8 olan okuma yazma oranı çok kısa bir sürede %12 ‘ye yükseldi. Milli mekteplerde 3 Milyon vatandaşımız hemen eğitimini tamamladı. Latin alfabesine geçilmesiyle ülkemizde bilim dönemi başladı. Sanat, Tarih enstitüleri, Üniversiteler, Konservatuarlar, Sanat Okulları, Köy Enstitüleri, Milli Halk Kütüphaneleri arka arkaya kuruldu.

Haklar ve özgürlükler de ihmal edilmedi. Daha 1930’da belediyelerde, 1934’te ise genel seçimlerde Avrupa’dan da önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Dünyayla entegrasyonumuz ve halkın yaşam standartlarını artırmak için onlarca kurum ve kuruluş hayata geçirildi. Özellikle eğitim ve kültür bugünkü Türkiye’nin çok daha ilerisinde köylere kadar indi.

Yurtta Sulh Cihanda Sulh ilkesiyle tüm komşularımızla ve dünyayla ilişkiler altın çağını yaşadı. Devrimler Dünyada büyük saygı uyandırdı....

Sana minnettarız Atam. Gazi Meclisimizin Kuruluşunun  101. Yaş Günü Kutlu Olsun ..

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *