
TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI BİR ÇOK AVRUPA DEVLETİNDEN ÖNCE VERİLDİ..
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınması
5 Aralık 1934 tarihinin önemine...
Kadınlara siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı tanınması, hem ülkemiz hem de tüm dünya ülkeleri adına gerçekleşen en önemli Atatürk devrimlerinden biri olarak tarihte yerini alıyor.
1930 yılından itibaren çıkarılan pek çok yasa ile kadınlara önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar heyetine katılma hakkı tanındı. Tüm bunların ardından ise tarihe damgasını vuran, tüm dünya ülkelerindeki kadınların da bu yolda önünü açan bir yasa değişikliği yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanabilmesinin ve seçimlerde aday olabilmesinin önünü açtı.
Bu çok önemli devrim ile beraber Türkiye'de, sayısız ülkeden çok daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş oldu. Türk kadınları, Fransa, Hırvatistan, Slovenya ve İtalya’dan 11 yıl, Romanya’dan 12 yıl, Bulgaristan’dan 13 yıl, Belçika’dan 14 yıl, İsviçre’den 36 yıl, Yunanistan'dan 15 yıl önce seçme ve seçilme hakkına sahip oldu.
Kadınları ilk kez 1935'te oy kullandı
5 Aralık 1934 yılında tanınan seçme ve seçilme hakkı devrimin ardından Türk kadınlarının ilk kez aday olabildiği ve oy kullanabildiği TBMM V. dönem seçimleri oldu ve bu seçimler 8 Şubat 1935’te yapıldı.
İlk kez 17 kadın milletvekili TBMM'ye girdi, ara seçimlerde ise bu sayı 18 oldu. Böylece Türk kadınları, TBMM'deki tüm milletvekillerinin yüzde 4,5'ini oluşturdular.
Gerçek bir demokrasi ancak kadın –erkek eşitliğinin sağlanmasıyla mümkündür. Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yönde önemli yasal düzenlemeler yapılmışsa da; bugün hala ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanamamıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması Devletin sorumluluğundadır. Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracağı gibi, kadının karar alma mekanizmalarındaki temsilini de arttıracaktır..
SONUÇ OLARAK
"YERYÜZÜNDE GÖRDÜĞÜNÜZ HERŞEY KADINLARIMIZIN ESERİDİR." 5 ARALIK 1934. KADINLARIMIZA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLDİĞİ GÜNDÜR. BU ANLAMDA GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN KADINLARIMIZA VERMİŞ OLDUĞU BU GÜNÜ KUTLUYOR, VE KADINLARIMIZIN'DA HAYATIN HER ALANINDA İÇİNDE OLACAĞI GİBİ,SİYASETİN VE POLİTİKANINDA İÇİNDE OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. SAYGILARIMLA.