reklam
reklam
38,0104 %0.16
41,7790 %-0.85
3.690,21 % -2,81
83.968,04 %2.33
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

ALZHEİMER ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI

YAYINLAMA:

Modern toplumlarda insan ömrünün uzaması ve yaşlı nüfusun artması , Alzheimer yada bunama hastalığı günümüz toplumlarda sık görülmeye başladı.. Alzheimer hastalığının sebebi tam olarak bilinmese de, beyindeki sinir hücrelerine zarar veren bazı toksin maddelerin vücuda  girmesi, günlük hayattaki rutin yaşam, beynimizi zorlayıcı eksersizlerden kaçmak , eğitim seviyesinin düşük kalması, yada kafa travmasına maruz kalmak, yeterli besin alınmaması, hepsinden daha önemlisi de sosyal olamamaktadır.

Hastalık üç evrede gelişiyor.

Hafif evrede ufak tefek unutkanlıklar vardır, yeni şeyler öğrenmede zorluk çekerler ve sık olarak aynı şeyleri tekrar tekrar sorarlar, aynı konuları tekrar tekrar anlatırlar.

Orta evrede günlük işlerini yaparken başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar, uygunsuzluk ve  kızgınlık atakları ve en yakınlarına bile şüphecilik duyarlar.

İleri evrede ise hastaların yaşamları için devamlı başkasının yardımına ihtiyaçları vardır. Zamanın çoğunu yatakta geçirirler, konuşmaları ileri derecede kısıtlıdır, bir süre sonrada tamamen yemek yeme, konuşma, tuvalet ihtiyacını giderme, en yakınlarını tanıma duygularını tamamen kaybederler, hatta biz rahmetli babamızdan yaşadığımız tecrübe ile biliyorum makinaya bağlı olarak, sadece nefes vardı, yaklaşık bir yıl sonra Hakkın rahmetine kavuştu..

Hastalığın kesin tedavisi var mı ..

Bu hastalığın kesin nedeni bilinmediğinden, tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi de yoktur. Ancak erken tanı ile uygulanacak tedaviler ile  hastalığın ilerlemesi durdurulabilir yada yavaşlatılabilir .

Korunmak için neler yapmalıyız..

1. Dengeli ve düzenli ve sağlıklı beslenmeye önem verilmeli, organik gıdalar, mevsime uygun sebze ve meyveler, akdeniz tipi sebze ağırlıklı beslenmek zihnimizi formda tutabilir.

2. Günlük olayları takip etmek, sudoku, satranç, dama vb oyunları oynamak, kitap, gazete okumak, müzik dinleme, sinema tiyatroya gitmek.

3.Yürüyüş yapmak, özellikle doğada arkadaşlarımızla, birlikte bol bol  yürümek, eksersiz, bisiklete binmek,  yüzme gibi fiziksel aktivitelerden bir kaçını yapmak.

4.Sosyal ilişkileri güçlü tutmak, bol bol konuşmak ve hobilerinizi devam ettirmek gerekiyor..

5. Sağlığımızı Düzenli kontrol altında tutmak, tansiyon,  diyabet, şeker yüksekliğini kontrol etmek.

6. Kötü alışkanlıklardan (sigara alkol gibi ) uzak durmak.

7.Kilonuzu kontrol altında tutmak ve uyku düzeni ne dikkat etmek.

8.Oksijeni bol ortamda sağlıklı güneşlenmek..

Evet bütün bu saydıklarımıza uyarsak  inanıyorum ki sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmiş olur insanlar..

Alzheimer gerçekten çok zor bir hastalık. Allah kimseye yaşatmasın, eğer bir evde Alzheimer hastası varsa inanın o evde bulunan tüm ailenin de, o hasta kadar tedaviye ihtiyacı oluyor, lütfen özellikle böyle hastalarımızın bazen sosyal medyada videolarını görüyoruz, ben babamdan dolayı bu hastalığı yaşadığımız için yaşlı insanlarımızı  alay konusu yapılmalarına gerçekten çok üzülüyorum, çok zor, lütfen böyle videoları hemen silin... ALLAH kimseye yaşatmasın ,sağlık dolu günler dileğiyle hoşça kalın...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *