
MERZİFON'UN ALT YAPI İÇME SUYU SORUNLARI
Merzifon’umuzun en büyük sorunlarından hatta en başlıca sorunumuz , şimdi de, ve gelecekte de su sorunumuz olacaktır.. Bu su sorunumuzun çözümü için önlemler alınması için bile ,çok çok geç kalındığını düşünüyorum..
Bundan yaklaşık yedi veya sekiz yıl öncesine kadar bir Bakır Çayı, Peynir Çayı projesi vardı, Taşan dağları arkasından akan bu suları toplayıp, dağdan bir tünel açılarak, Hırka köyü üzerinde bulunan Paşa göletinin yaklaşık bir km'lik üstünde İnalan köyünün alt tarafına denk gelen bölgeye önüne baraj yapılarak, Merzifon’un nerdeyse yüz yıllık ihtiyacını karşılayacak bir içme suyu barajı yapılması projesi idi.... ve o zaman bu projeye başlanmış olsaydı belki daha yeni yeni bitecekti... Yani bugün kazma vurulsa bu Hırka köyü üstünde yapılacak içme suyu baraj projesi, en az yedi yılda biter yada bitmez.. Yani her ne hikmetse Merzifon için hayati önem taşıyan bu projeye birileri engel mi oldu, yada Amasya bölgesi milletvekillerimiz yetersiz mi kaldı, yatırım programından kaldırılıp, ertelendi bilemiyorum..
Merzifon içme suyunun büyük çoğunluğu yeraltı kaynaklarından karşılanılıyor, yaklaşık 50 metre derinlikten elektrikli pompalar ile çıkartılan sular, artık 150 veya 200 metreden çıkartılmaya başladı. Yani Merzifon çanağı diye tabir ettiğimiz yeraltı su kaynaklarımız tamamen kurumaya doğru gidiyor.. Elektriğe gelen zamlar oldukça suyun çıkarma maliyeti yükseliyor ve suya zam yapılıyor.. Diğer en önemli sorunumuzda yeraltı asbestli kanserojen içme suyu borularının ömrünü doldurmasından dolayı yaşanan kayıp ve kaçaklar..
Depolardan çıkan su miktarları ton olarak ölçülüyor, evlere gelene kadar %40 civarında kayıp su var, yani 100 ton su çıktığında depolardan su evlere gelene kadar 60 tona düşüyor.. Bu rakam dünya ortalamasının çok çok üzerinde bir rakamdır.. Acil olarak alacağımız tedbirler, su tasarrufu sağlayan unsurları bir an önce hayata geçirmeliyiz.. En basit örneği yüksek katlara su çıkmadığından hepimiz şikayetçiyiz, Basınç artırılıyor, basınca dayanmıyor borular ek yerlerinden ya kaçırıyor yada patlıyor, basınç düşürülüyor bu seferde şikayetler doğal olarak artıyor..
Önümüzdeki günlerde Merzifon içme suyu risale hatlarının 350 km'lik değişmesi için ihalesi yapılıyor. Taşkın su önleme projesi yaklaşık 24 km'lik bir proje idi, biliyorsunuz her taraftan bir sürü şikayetler, eleştiriler geldi. 24 km'lik yağmur suları atık su projesi için yapıldı bu kadar kıyamet ,peki 350 km'lik içme suyu borularının değişiminde neler olacak çok merak ediyorum..
BU POJE MERZİFON İÇİN, MERZİFONUN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE OLACAKTIR..
Yollar perişan olacak , arabalarımızın amortisörleri gidecek, evler işyerleri toz toprak içinde kalacak, hiç önemli değil en az 100 yıllık bir yatırım olacak, Merzifon’un 100 yıllık içme suyu borularının alt yapısı oluşmuş olacak ve en önemlisi kanserojen boruların zararından torunlarımız, çocuklarımız, geleceğimiz kurtulmuş olacaktır... Belki üç veya dört yıl büyük sıkıntılar çekeceğiz ama Merzifon’un gelecekteki su sorununun alt yapısı çözülmüş olacaktır..
Sonuç olarak Merzifon’un birinci derece sorunu SU 'dur, bir an önce siyasiler, siyasi ve sivil toplum temsilcileri, odalar, borsalar yeni ve eski milletvekilleri, yani, bu zamana kadar görev yapmış eski, yeni tüm belediye başkanları, bir an önce bir araya gelerek, geleceğimizin ortak sorunu olan su sorunlarını masaya yatırarak Ankara'da gerekli görüşmeleri bir an önce hızlandırmak suretiyle sorunlara çözüm aramalıdır, hep birlikte bu işi çözmek için uğraşmalıyız diye düşünüyorum. Saygılarımla.