1. Silikon
Silikon, kozmetik ürünlere ipeksi bir doku kazandırsa da uzun süreli kullanımda ciltte gözenek tıkanıklığına, alerjiye ve hatta bazı kanser türlerine neden olabilir. Ayrıca çevre dostu bir bileşen değildir, doğaya zarar verir.
2. Paraben
Parabenler, ürünlerin raf ömrünü uzatmak için koruyucu olarak kullanılır. Ancak araştırmalar, parabenlerin vücutta hormon dengesini bozduğunu ve meme kanseri riskiyle bağlantılı olabileceğini ortaya koymuştur. Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben gibi formları en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında.
3. Sodyum Lauryl Sülfat (SLS)
Şampuan, diş macunu, yüz yıkama jeli gibi birçok üründe yer alan bu madde, cildi ve gözleri tahriş edebilir. Ayrıca cilt bariyerine zarar vererek dış etkenlere karşı savunmasız hale getirir.
4. Formaldehit
Formaldehit, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. Solunum yolları başta olmak üzere sinir ve sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkiler gösterir.
5. Triklosan
Antibakteriyel özellikleriyle bilinse de, triklosan klorla birleştiğinde kanserojen maddelere dönüşebilir. Ayrıca hormon bozukluklarına, bağışıklık sisteminde zayıflamaya ve antibiyotik direncine neden olabilir.
6. Benzyl Alcohol
Genellikle koku verici olarak kullanılan bu madde, ciltte ve gözde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda cilt bariyerini zayıflatır ve cilt sağlığını tehdit eder.
7. Ftalat (Phthalates)
Plastik ambalajlarda sıklıkla bulunan ftalatlar, doğurganlık sorunlarından astıma, obeziteden kanser riskine kadar birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir. Üstelik bu kimyasal ambalajdan ürüne, üründen de cilde geçebilir.