Acar, “Toprak Dedenin yolundayız. Ömrünü bu ülkenin toprağına adayan örnek insan orman kahramanı toprak dedemiz bize kıymetli bir gelenek bıraktı ülkemizin toprak dedesi Tema Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca'nın aramızdan ayrılışının 2. yılında saygı sevgi ve özlemle anıyoruz. Seni hiç unutmayacağız. Toprak dedemiz Hayrettin Karaca'nın Türkiye sevdasını ve doğa mücadelesini daima yaşatacağız.” dedi.
Karaca'nın yaşamını doğaya adamış bir insan olduğuna dikkati çeken Acar, “Türkiye'de erozyonla mücadeleyi temel amaç edinmiş olan Karaca, TEMA'nın kurulmasına öncülük eden ve hayatı boyunca doğa dostu politikalar üreten çok önemli bir insandı. Çevre ve doğa ile ilgili öğreti ve düşünceleri bize çok şey öğretti. TEMA olarak tek amacımız gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya, Türkiye ve çevre bırakabilmek” şeklinde konuştu.
HAYRETTİN KARACA KİMDİR?
4 Nisan 1922'de Balıkesir Bandırma'da dünyaya gelen Hayrettin Karaca'nın babası 1917'de Türkiye'nin köklü giyim markası Çift Geyik Karaca'yı kurdu. Hayrettin Karaca da ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi.
Doğa ve yeşil sevgisiyle bilinen Hayrettin Karaca Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Bugün Yalova'daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir. Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin'i bilimadamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forumdur. 14.000 türü barındıran arboretum aynı zamanda ülkenin tehlikedeki türleri için bir gen koruma merkezidir.
Hannover Üniversitesi'nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca'dan "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım" diye bahsetmektedir.
İKİ TOPRAK SEVDALISI TEMA VAKFI'NI KURDU
Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit, 11 Eylül 1992 yılında TEMA Vakfı'nı birlikte kurdular.
Amaçları Anadolu'da yaşanmakta olan erozyon ve çölleşme tehlikesine kamuoyunun dikkatini çekmekti. Hedefleri ise bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamaktı. TEMA'nın “Türkiye Çöl Olmasın” sloganı toplumda büyük yankı uyandırdı. İlk kez önlem alınmazsa ülkemizin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bu kadar yüksek sesle dile getirilmişti.
Karaca, 20 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da 97 yaşında vefat etti.