Merkezi Merzifon’da bulunan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından TMR çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Karma Yem; Toplam Hazırlanmış Rasyon (Total Mixed- Ration =TMR) hayvanlara tüketim amacıyla verilen farklı kaba ve kesif yem kaynaklı yem hammaddelerinin tek bir karışım halinde verildiği bir yemleme şeklidir.
Amasya DSYB TMR çalışmasında kullanılacak ürünlerin hazırlığı, kendi bünyemizde kurulan saatte 5 ton kapasiteye, 2 adet 22 kW gücünde dakikada 1400 devirli motora sahip alttan çuvallamalı, elektronik kantar ve çuval dikme makinesi olan tahıl(arpa, buğday ve mısır) kırıcı ve ezici komplike bir tesisten yararlanılarak yapılmaktadır.
TMR’nin içeriğinin oluşturan analizleri yapılmış kaba ve kesif yemler, 170 Beygir Traktör yardımıyla 20m3 kapasiteli Yem Karma makinemizde karışımı yapılarak bünyemizde bulunan silaj paketleme makinelerinde paketleme işlemi yapılmakta olup paketler yaklaşık 550 - 650 kg gelmektedir. Streç film ile 34 tur sarılmış olan bu paketler en az 30 gün süre ile herhangi bir bakteri veya küf oluşmadan korunabilmesini sağlanmaktadır.
650 kg canlı ağırlık ve 15Lt süt verimi temel alınarak oluşturulan TMR paketlerimizin içeriğini;
%41 Mısır sılajı, %19 Bezelye - Tritikale Silajı, %8,5 Saman, %8,5 Arpa, %9 Ayçiçeği Küspesi oluşturmaktadır.
Paketlenmiş TMR ton fiyatımız 1400 TL olarak belirlenmiştir.
Amacımız;
Hayvanların fizyolojik ihtiyaçlarına uygun bakım ve besleme koşullarını yerine getirmek,
Hayvan beslemenin bilimsel ilkelere göre yapılmasını sağlamak,
Üreticilerimizin iş gücünden ve zamandan tasarruf etmesini sağlayarak, üretimde sürekliliğin ve karlılığın kalıcı hale gelmesinin temelini oluşturmaktır” ifadelerine yer verildi.