reklam
reklam
38,1780 %0.33
43,7710 %0.26
4.074,35 % 0,27
84.620,00 %-0.868
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi GÜNDEM TARİHİN TANIKLARI BAKIM ALTINDA

TARİHİN TANIKLARI BAKIM ALTINDA

Amasya'nın Sultan 2.Beyazıd Külliyesi içinde ki 600 yıllık çınar ağaçları tüm ihtişamıyla yaşamaya devam ediyor. Yüzlerce yıl yaşayabilen anıt ağacı, gelecek nesillere aktarılması amacıyla koruma altına alındı.

Şehirde 26 yıl valilik yapan Osmanlı Devleti'nin 8. padişahı olan Sultan II. Bayezid tarafından 1482 - 1486 yılları arasında yaptırılan caminin avlusuna aynı dönemde paratoner olması amacıyla dikilen çınar ağaçları zamana meydan okuyor.

Çevresi yaklaşık 9 metre olan ağaçların gövdelerinde yıldırım düşmesi sonucu oyuklar oluşurken, içleri boş halde yaşama tutunmaları ise ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1992 yılında tescil edilen anıt ağaçlar, şehirdeki en yaşlı ağaçlar olarak biliniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenen 600 yaşındaki dev çınar ağacı koruma altına alındı.

Amasya Müftülüğü koordinesinde bakımı yapılan anıt ağaçlar için Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz yaptığı açıklama da “Anıt ağaçlar kendi türlerinin diğer bireylerine nazaran daha geniş çaplara, daha yüksek boylara ulaşır. Uzun ömürlü ağaçlardır. Bu anlamda anıt ağaçlar tarihe de tanıklık ettikleri için tabiat anıtları olarak koruma altına alınmalıdır. Biz yaptığımız çalışmalarda bu ağaçları belirliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü de bakım çalışmalarını yapıyor.

Anıtları koruma kurulu bu ağaçları tescilliyor ve koruma altına alıyor. Bu iki anıt ağacın koruma altına alınması hem yöre halkı için Amasya için önem arz etmekte” dedi.

600 yıllık geçmişiyle tarihin sessiz tanığı olan Sultan 2.Beyazıd Külliyesi içinde ki çınar ağaçları bakım çalışmaları Amasya Müftülüğü koordinesinde; Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından büyük bir titizlikle gerçekleştiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *