Amasya'nın Sultan 2.Beyazıd Külliyesi içinde ki 600 yıllık çınar ağaçları tüm ihtişamıyla yaşamaya devam ediyor. Yüzlerce yıl yaşayabilen anıt ağacı, gelecek nesillere aktarılması amacıyla koruma altına alındı.
Şehirde 26 yıl valilik yapan Osmanlı Devleti'nin 8. padişahı olan Sultan II. Bayezid tarafından 1482 - 1486 yılları arasında yaptırılan caminin avlusuna aynı dönemde paratoner olması amacıyla dikilen çınar ağaçları zamana meydan okuyor.
Çevresi yaklaşık 9 metre olan ağaçların gövdelerinde yıldırım düşmesi sonucu oyuklar oluşurken, içleri boş halde yaşama tutunmaları ise ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1992 yılında tescil edilen anıt ağaçlar, şehirdeki en yaşlı ağaçlar olarak biliniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenen 600 yaşındaki dev çınar ağacı koruma altına alındı.
Amasya Müftülüğü koordinesinde bakımı yapılan anıt ağaçlar için Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz yaptığı açıklama da “Anıt ağaçlar kendi türlerinin diğer bireylerine nazaran daha geniş çaplara, daha yüksek boylara ulaşır. Uzun ömürlü ağaçlardır. Bu anlamda anıt ağaçlar tarihe de tanıklık ettikleri için tabiat anıtları olarak koruma altına alınmalıdır. Biz yaptığımız çalışmalarda bu ağaçları belirliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü de bakım çalışmalarını yapıyor.
Anıtları koruma kurulu bu ağaçları tescilliyor ve koruma altına alıyor. Bu iki anıt ağacın koruma altına alınması hem yöre halkı için Amasya için önem arz etmekte” dedi.
600 yıllık geçmişiyle tarihin sessiz tanığı olan Sultan 2.Beyazıd Külliyesi içinde ki çınar ağaçları bakım çalışmaları Amasya Müftülüğü koordinesinde; Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından büyük bir titizlikle gerçekleştiriliyor.