Türk Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Kamil Terzi yaptığı basın açıklamasında, “13/b ihtiyaç olabilir ama buradaki keyfilik sona erdirilmelidir. Takdir hakkı, keyfiyet olarak algılanmamalıdır. 13/b ne yazık ki kimi zamanlar tehdit ve şantaj unsuru haline getirilmektedir. Buradaki keyfiyeti ortadan kaldıracak bir düzenleme mutlaka hayata geçmelidir” dedi.
Herhangi bir kamu çalışanına eş durumundan tayin hakkının verilmemesinin doğrudan Anayasa’nın 41. Maddesinin ihlal edilmesi demek olduğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Kamil Terzi, “Türk Eğitim Sen'in Sayın YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı ziyaretinde sunulan raporda tayin sorununa özellikle vurgu yapılmıştır. Üniversite idari personeli için bir nakil yönetmeliğinin çıkarılması talep edilmiştir. Bakınız, idari personelin eş durumundan mazeret tayin hakkı dahi bulunmamaktadır. Oysa Anayasamızın 41. Maddesi, ‘Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar.’ der. Bugün herhangi bir kamu çalışanına eş durumundan tayin hakkının verilmemesi demek, doğrudan Anayasa’nın 41. Maddesini ihlal etmek demektir. Dolayısıyla idari personelin eş durumu tayin hakkını engelleyen hususlar tedavülden kaldırılmalıdır.
Nakil olmak isteyen bir memur bir kurum bulduğu taktirde de kendi üniversitesinden ‘muvafakat’ almak mecburiyetindedir. Ancak bu muvafakat her zaman verilmediğinden birçok memur mağdur olmaktadır. Örneğin; aile bütünlükleri parçalanmakta, var olan sağlık sorunları düzenli tedavi imkânı olmadığı için daha da artmakta, personelin çalışma performansı düşmektedir. Üstelik yer değiştirme talebi olan ve muvafakat için kurumu ile sorun yaşayan personele yapılan keyfi uygulamalar psikolojik baskı oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, çalışan personelin diğer üniversitelere geçebilmesi, isteğe bağlı ve özürleri varsa bu özürlerine binaen diğer üniversitelere geçişine imkan sağlayacak şekilde YÖK koordinatörlüğünde bir yönetmelik çıkarılması ve yine üniversitelerde görev yapan personelin karşılıklı yer değiştirme hakkının da yönetmelikte düzenlenmesi gerekmektedir.
Türkiye geneli tüm devlet üniversitelerinde çalışanların karşılaştıkları bu ve benzer mağduriyetler Amasya Üniversitesinde de yaşanmaktadır. Sayın Rektörün özellikle 13/b görevlendirmeleri ve muvafakat meselesinde konuya müdahil olması ve mağduriyetlerin giderilmesi Türk Eğitim Sen olarak talebimizdir” ifadelerini kullandı.