Merzifon Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, yaptığı açıklamada çiftçinin nefes alması açısından gübre ve mazotun yarısının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.
2021 yılının Eylül ayından itibaren gübre fiyatlarındaki aşırı yükseliş beraberinde bölgemizde ekimi yapılan ürünlerde gübre kullanımında önemli derecede azalmaların hatta hiç gübre kullanmadan ekimlerin yapıldığını söyleyen Merzifon Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, “Artan gübre fiyatları dikkate alındığında, 2021 yılında hububatta dekara 20 lira, diğer ürünlerde dekara 8 lira olan destek çok yetersiz kaldı. Gübre desteğinin bazı ürünlerde gübre maliyetini karşılama oranı yüzde 1’lere kadar düştü. Gübre desteği de anlamını yitirdi. Gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak verilmesi sağlanmalıdır” dedi.
Son bir yılda Amonyum sülfat gübresinin yüzde 437, Amonyum nitrat gübresinin yüzde 371, Üre gübresinin yüzde 403, DAP gübresinin yüzde 294, 20.20.0 kompoze gübresinin yüzde 261, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yüzde 94,8, mazotun yüzde 107, TGEM hububat tohumluğun yüzde 75-100, süt yeminin yüzde 97,1, besi yeminin yüzde 96,5 oranında arttığını söyleyen Merzifon Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, “Çiftçilerimiz, çalışıyor, üretiyor ama yeterince para kazanamıyor. Çözülmesi gereken sorunlarımız var. Bu sorunlar çözülür ve yeterli destek verilirse çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2022 yılında üretimde sıkıntı yaşamayız. Aksi takdirde bu sorun sadece çiftçimizin sorunu olarak kalmayacak, üretim azalacak ekonomi daha kötü hale gelecek, enflasyon ve hayat pahalılığı artacak, sadece üreticinin değil tüketicinin de canı yanacaktır” ifadelerini kullandı.