Merzifon’da faaliyetini sürdüren Kalkan Veteriner Kliniği sahibi Bil. Uzm. Vet. Hekim Oğuzhan Kalkan, gazetemize Evcil hayvan sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
1. YANLIŞ: Kedilere veya köpeklere ancak 6 aylık, 9 aylık veya 1 yaşında olduklarında kuduz aşısı yapılabilir.
DOĞRU: Kedi ve köpeklerin rutin aşı programları içinde bulunan kuduz aşısı herhangi bir sağlık problemi olmaması durumunda 3 aylık yaştan itibaren yapılabilmektedir.
2. YANLIŞ: Kedi veya köpeğime yaptırdığım aşılar ömür boyu koruyucudur ve bir daha yaptırmama gerek yoktur.
DOĞRU: Etkili bir aşılama programı için pediatrik (yavruluk) dönemde tamamlanan aşıların ömür boyu koruma gibi bir özelliği yoktur. Her yıl hatırlatma dozları uygulanarak tekrarlanmaları gerekir.
3. YANLIŞ: Yavru kedime veya köpeğime 1 doz karma aşı yaptırmak hastalıklara karşı korumada yeterlidir.
DOĞRU: Yavruluk döneminde yapılan karma aşılar 2 doz olarak uygulanmalıdır. Tek doz karma aşının hastalıklardan koruması için yeterli antikor düzeyine ulaşması mümkün değildir.
4. YANLIŞ: Hayvanıma aşı yaptırmak istemiyorum çünkü uygulanan aşı hayvanımı hasta edebilir ve böylece ölümüne yol açabilir.
DOĞRU: Hayvanlarınızı ölümcül hastalıklara karşı korumada en etkili yöntemin aşı uygulamaları olduğunu unutmayın. Soğuk zinciri bozulmamış veya üretim aşamasında herhangi bir sorunu olmayan hiçbir aşı hayvanınızı hasta yapmaz. Aşıdan sonra oluşan hastalıkların en temel nedeni aşı öncesinde düzenli paraziter mücadelenin yapılmamış olması veya hayvanınızda aşı öncesinde varolan ancak belirti göstermeyen bir hastalığın, aşının bağışıklık sistemini meşgul etmesiyle birlikte belirtilerinde artışa yol açmasından ileri gelmektedir. Ancak hiçbir veteriner hekim paraziter mücadeleyi tamamlamadan ve gerekli muayeneleri yapmadan aşı uygulaması yapmaz.
5. YANLIŞ: Hayvanımı aşı yaptırmadan da hastalıklara karşı koruyabilirim.
DOĞRU: Aşı en önemli aktif bağışıklık etkenleridir. Hayvanlarınızı ölümcül sonuçlara yol açacak viral ve bakteriyel hastalıklara karşı ancak aşı ile koruyabilirsiniz. Özellikle virüs kaynaklı hastalıklarda ölümle karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir. Bu nedenle rutin aşı programlarınızı zamanında yaptırmalı ve hayvanlarınızı hastalıklara karşı ancak bu şekilde koruyabileceğinizi unutmamalısınız.
6. YANLIŞ: Ev yemekleri hayvanım için zararlı değildir.
DOĞRU: Tabi ki evcil hayvanınızın iyi beslenmesini istiyorsunuz. Ancak bunun için dikkat etmeniz gereken nokta ona zararlı ve sağlıksız şeyler yedirmemek. Abur cuburlar, baharatlı ve şekerli gıdalar, ağır yağlı yemekler evcil hayvanınızın için kesinlikle uygun değildir. Ayrıca insanlar için tamamen sağlıklı olan üzüm, avokado, çikolata, salam, sosis, sucuk, soğan ve sarımsak gibi bazı yiyecekler evcil hayvanlarda ciddi sağlık problemlerine ve zehirlenmelere yol açabilmektedir.
7. YANLIŞ: Hayvanların dilleri antiseptik özelliktedir.
DOĞRU: Hayvanlarınızın derisinde oluşan yaraları yalaması ile iyileşme beklemek mümkün değildir. Sanılanın akside ağız ve dil, milyarlarca zararlı ve enfeksiyon oluşturabilecek mikroorganizma barındırır. Ayrıca yalama ile doku tahrişi artarak yara bölgesi daha da kötü bir hal alabilir. Yara ister yüzeysel ister derin olsun farketmez tedavi için bir veteriner hekime başvurmak en akıllı yöntem olacaktır.
8. YANLIŞ: Hayvanıma ani mama değişikliği yapmak ona zarar vermez.
DOĞRU: Evcil hayvanınız için kullandığınız mamanın kalitesi çok önemlidir. Kaliteli mamalar ile oluşacak birçok mide ve bağırsak sistemi hastalıklarıyla karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz. Mamanız bittiğinde ve aynı mamayı bulamadığınız durumlarda başka bir kompozisyondaki mamaya ani geçiş yapmak yine hayvanınızın sağlığı açısından iyi değildir. Bu nedenle mama değişikliği yapmak zorunda kalırsanız kademeli olarak eski mamanızla birlikte yeni mamanızın oranlarını artırarak karıştırıp geçiş yapmanız hayvanınızın sağlığı açısından yararına olacaktır.
9. YANLIŞ: Kedi veya köpek tüyünün akciğerlerime kaçması veya yutmam durumunda kiste neden olur.
DOĞRU: Aslında bu durumu şu şekilde açıklamak daha doğru olacaktır. Kiste sebep olan tüyler değil, tüyler üzerinde bulunabilen ve “Echinococcus granulosus” ve “Echinococcus multilocularis” adı verilen bir tür parazittir. Sağlıklı ve düzenli parazit kontrolü yapılan hayvanlarda bu hastalığa rastlanmaz ve daha da ileri gidersek bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz neredeyse sıfırdır. “Hidatik Kistler” birçok şekilde vücudunuza taşınabilir. İyi yıkanmamış sebze veya meyve tüketimiyle hastalığına yakalanma olasılığınız kedi veya köpeğinizden dolayı bu hastalığa yakalanma olasılığınızdan kat kat daha fazladır.
10. YANLIŞ: Hayvanımı sık yıkamak onun için sağlıklı bir uygulamadır.
DOĞRU: Yaz-kış farketmez çeşitli nedenlere bağlı olarak hayvanlarımızı yıkamak zorunda kalabilirsiniz. Ancak sık yapılan yıkamalarla derideki koruyucu yararlı bakteri florasınıda tahrip etmektesiniz. Ayrıca kulak içerisinde kalan su, ortamın normalden fazla nemli kalmasına böylelikle kulakta bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarının oluşmasında artışa yol açmaktadır. Yeterli oranda kurutma işlemini yapmadığınız takdirde yine deride mantar etkenlerinin enfeksiyon oluşturmasına neden olabilirsiniz. Hayvanlarınızın yıkama sıklığı ile ilgili doğru bilgilere veteriner hekiminize danışarak ulaşabilirsiniz.