Merzifon’da iş sağlığı ve iş güvenliği alanında hizmet vermeyi sürdüren Asya İş Sağlığı ve İş Güvenliği OSGB Sorumlu Müdürü Serdar Gürses gazetemize sektör hakkında bilgi verdi.
‘TEMEL AMACIMIZ İŞ KAZASI YAŞANMA İHTİMALİNİ EN AZA İNDİRMEK’
Uzman personeliyle birlikte, olası iş kazalarını en aza indirgemek, çalışma ortamı nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalığı oluşturabilecek işlerde önlemler almayı amaçladıklarını söyleyen iş güvenliği uzmanı Serdar Gürses,’’Yaklaşık 7 senedir bu meslekteyim. B sınıfı iş güvenliği uzmanıyım hem de şirketimizin sorumlu müdürüyüm. Merzifon, Suluova, Amasya, Gümüşhacıköy ve Osmancık il ve ilçelerde iş sağlığı ve iş güvenliği alanında firmalarımıza hizmet vermekteyiz. Bakanlığın yetki verdiği ilk beş yüz OSGB’ den biriyiz. Yaklaşık olarak 6000 tane çalışanın iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerini yürütüyoruz. Toplam hizmet verdiğimiz firma sayımız ise yaklaşık olarak 250 civarındadır. Asya iş sağlığı ve iş güvenliği firması olarak, yaklaşık 5 doktor ve 8 tane uzman ile iş yerlerine hizmet vermekteyiz. Bölgedeki en hızlı gelişen en hızlı büyüyen OSGB’lerden bir tanesiyiz. Toplam çalışan sayımız 20 kişidir. Temel amacımız her zaman en iyi ve kaliteli işleri çıkartmaya çalışmak. Çok şükür bu zamana kadar ölümle sonuçlanan bir iş kazası meydana gelmedi. Bundan sonrada inşallah böyle bir kaza meydana gelmez. Bölgedeki en kaliteli iş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren firma olduğumuzu düşünüyorum. Firma olarak iki tane hizmetimiz mevcuttur. Bir tanesi iş güvenliği uzmanlığı hizmetidir. İş güvenli uzmanı, iş yerlerine gidiyor yönetmelikteki olması gerekenleri, gördüğü tehlikeli durumları, ileride işçinin başına bir şey gelebileceği durumları gözlemliyor ve daha önceki tecrübelerine göre düzenlemelerde iş yerlerine danışmanlık yapıyor. Kanuni zorunlu iş güvenliği tespit ve öneri defterimiz var. O deftere yapılması gerekenleri tebliğ ediyoruz. İş yeri hekimimiz ise işçinin yaptığı işten dolayı sağlığına zarar gelebilecek herhangi bir hastalık var ise onu tespit ediyor ve işçinin sağlık durumunun işe uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Buna bağlı olarak işverene bakın bu işçi burada çalışmaya uygun değil şeklinde sağlık alanında danışmanlık yapmaktadır ‘’dedi.
‘OSGB’LER İŞLETMELERİN İMDADINA YETİŞTİ’
En az bir işyeri hekimi ile uygun belgeye sahip en az bir iş güvenliği uzmanı istihdam edemeyen iş yerlerinin Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri aracılığı ile sağlayabildiklerini belirten Serdar Gürses,’’2013 yılında Avrupa Birliği uyum yasaları gereği 6331 sayılı bir kanun çıktı. Çünkü Türkiye’de çok fazla iş kazası meydana geliyor, insanlar yaptığı işlerden dolayı sakat kalıyor, hayatını kaybediyor. Bunu ile ilgili ülkemiz zor durumdaydı ve Avrupa Birliği bunu bildiği için böyle bir kanunun meclisten geçirilmesini istedi. Bu kanun ile birlikte çalışma hayatına iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu getirdi. Bakanlık, ya kendi bünyenizde çalıştırın ya da benim yetki verdiğim ortak sağlık güvenlik birimlerinden hizmet alın dedi. Ufak bir işletme bir tane doktor çalıştırmak istese çok fazla bir maliyet olacağı için bizim gibi bakanlığım yetki verdiği kurumlardan fatura karşılığı hizmet alabiliyor. Bizden saatlik, kısmi bir zamanda çalışan sayısına göre hizmet alıyor. ‘’dedi.
‘ÇOK RİSKLİ İŞLETMELERİN HİZMET ALMALARI ZORUNLU’
Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfına giren işletmelerin mevzuatın gerektirdiği şartları yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen iş güvenliği uzmanı Serdar Gürses,’’Bakanlık 2013’de çıkardığı kanundan sonra iş yerlerini az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç kategoriye ayırdı. Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri bir tane çalışanı olsa da bu hizmeti almak zorundadır. Ama az tehlikeli iş yerlerinin bu hizmeti almasını 2023 yılına kadar erteleyebiliyor. İş yerlerinde faaliyet kodları oluyor, bu faaliyet kodlarına göre az tehlikeli mi, çok tehlikeli mi, tehlikeli mi olduğu belirleniyor. Buna göre iş yeri güvenliği ve iş yeri hekimliği hizmeti alması gerekiyor. Eğer iş yeri sahibi bu hizmeti almadığı takdirde iş yeri hekimi için ayrı, iş güvenliği uzamanı için ayrı ceza ödemek zorundadır. ‘’şeklide konuştu.
‘CEZALAR CAYDIRICI AMA DENETİM EKSİK’
Kurumların risk analizleri kapsamında belirlenen tehlikelere karşı gerekli önlemleri zamanında almaları gerektiğini dile getiren iş güvenliği uzmanı Serdar Gürses,’’Türkiye genelinde hizmet alması gereken yaklaşık altı yüz bin iş yeri var. Şuan 450.000 tanesi almakta geriye kalan 150.000 tane iş yeri bu hizmeti almıyor. Merzifon’da da almayan firmalar var. Özellikle inşaat alanında hizmet almamış çok firma var. Ve en büyük iş kazaları bu alanda meydana geliyor. Baktığımız zaman inşaatlarda büyük sıkıntılar var. Eski tip iskeleleri doğru düzgün bir şekilde yerleştirilmiyor. Genelde düşme şeklinde iş kazaları meydana geliyor. Ve müteahhitlerin çoğu hizmet almıyor. Bunun sebebi de devletin denetiminin yetersiz olmasıdır. Cezalar aslında çok caydırıcı ama denetim eksikliğinden dolayı hizmet almıyorlar. Herkes başlarını bir iş kazası geldiği zaman geliyorlar ama o zamanda geç kalmış oluyorlar. ‘’ifadelerini kullandı.