Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi’nce düzenlenen “Süt Günü Etkinlikleri” kapsamında Müftü Mehmet Tevfik Ortaokulu’nda öğrencilere süt ikramında bulunuldu. Etkinliğe İl Müdürü Hayrullah Göktekin ile Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personelleri katıldı.
Düzenlenen programda konuşan Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, “Bizler sütün önemini çok iyi biliyoruz. Siz çocuklarımızın bedensel ve ruhsal gelişimi için son derece önemli bir besin olan sütün insan sağlığındaki yeri tartışılmaz. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için ve özellikle çocuklarımız için oldukça önemlidir. Çünkü bu yaşlarda kazanılacak beslenme alışkanlıkları hayat boyunca sürdürülmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasıdır. Başta çocuklarımız ve gençlerimiz, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin süt ve süt ürünlerini her gün tüketmesi gerekmektedir. Süt ve ürünleri kalsiyum, protein, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin öğesini içerir ve kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt ürünleridir. Yani süt, peynir, yoğurt, kefir gibi ürünleri her gün belli miktarda almak, içerdiği kalsiyum sayesinde çocuklarımızın ve gençlerimizin kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında, ileriki yaşlarında risk oluşturacak kemik erimesini önlemede, yetişkinlerde ise kalp-damar hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, Tip II diyabet, osteoporoz, kolon kanserinden korunmada yardımcı olmaktadır. Ülkemizde süt ve süt ürünleri tüketiminin istenen düzeyde olmadığı bilinmektedir. Ülkemizde kişi başına ortalama yıllık 146 litre süt tüketilmektedir. Bu rakam ABD’de kişi başına ortalama yıllık 292 litre, AB ülkelerinde ise 342,5 litre olarak gerçekleşmektedir. Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz olarak kişi başına düşen süt ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması, süt içme alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı beslenme, daha hijyenik ve sağlıklı koşullarda süt ve süt ürünleri üretilmesi gibi konularda üreticimizden tüketicimize toplumumuzun tüm kesimlerine yönelik eğitim, proje ve desteklemelerle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Ülkemizde üretilen sütün ancak yüzde 22’si modern işletmelerde işlenmektedir. Sokakta veya pazarda açık olarak satılan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi 100 kadar hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple uygun koşullarda üretilmeyen süt ve süt ürünleri tüketim için tercih edilmemelidir. Pastörize ve uzun ömürlü sütler sağlıklıdır. Yüksek sıcaklıkta çok kısa sürede sterilize edilen sütler mikropsuz olarak ambalajlanır ve uzun ömürlü sütler oda sıcaklığında 3-6 ay kadar saklanabilir. Çocuklarımızın ve halkımızın süt ve süt ürünleri alırken dikkat etmesi gereken bazı hususlardan bahsetmek istiyorum; Öncelikle ambalajlı bile olsa üstünde etiket bilgileri tam ve uygun olmayan süt ve süt ürünleri alınmamalıdır. Alınan her ürünün son tüketim tarihi kontrolü yapılmalıdır. Pastörize süt ya da pastörize edilmiş sütten yapılan uygun koşullarda üretilen süt ürünleri tercih edilmelidir ve sokak sütçülerinden, pazarlardan süt ve süt ürünleri alışverişi yapılmamalıdır.” Dedi.
Konuşmalarının ardından öğrenciler ile bir süre sohbet eden İl Müdürü Göktekin, öğrencilere süt ikramında bulunarak program sonlandırıldı.