17-19 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ağdam reyonunun Kuzanlı kasabasında Amasya Üniversitesi ile Azerbaycan Cumhuriyeti Gayri Hükümet Teşkilatına Devlet Desteği Ajansı, Azerbaycan İnce Sanat Üniversitesi, MİRAS Medeni İrsin Öğrenilmesine Yardım İctimai Birliği ve Ağdam Rayonu İcra Hâkimiyetinin Teşkilatçılığı’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği 5. Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumu gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılışında Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı video mesajı ile konuşma yaptı ve “Bu sempozyum Amasya Üniversitesinde doğdu ve artık Karabağ’da büyük bir ilim şenliği haline geldi.” dedi.
V. Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumu'nun sunumu Kültürel Miras Araştırmaları Halk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Shahla Khalilli tarafından yapıldı. Khalilli, Sempozyum Bilim ve Düzenleme Kurulu adına katılımcıları selamlayarak sempozyum hakkında bilgi verdi. Amasya (2012), Bakü-Gazakh (2014), Shamakhi (2017), Amasya-Merzifon-Suluova (2018) şehirlerinden sonra V. Uluslararası Hamza Nigari Sempozyumu'nun Kuzanlı yerleşimi ve Garapirimli köyünde gerçekleşmesinin önemini vurguladı. Önümüzdeki sempozyumun Karabağ'a hasret şair ve evliyanın doğup büyüdüğü Laçın ilçesine bağlı Cicimli köyünde olmasını temenni ettiğini dile getirdi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Milletvekili Dr. Ganira Pashayeva, Azerbaycan'da İslam ve tasavvuf tarihinden, Hamza Nigari'nin evliya ve şair olarak kişiliğinden bahsederek bir miras örneği olduğunu vurguladı. Sempozyumun Hamza Nigari'nin büyüdüğü Garapirimli köyünde düzenlendiğini dile getirerek onun mirasını araştıran ve destekleyenlere teşekkür etti. Garapirimli ocağının incelenerek tarihi ve kültürel bir anıt olarak restore edilmesinin öneminden bahsetti.
Ağdam Bölgesi Yürütme Gücü Başkanı Vagif Hasanov, Karabağ'da dünyaya gözlerini açan, edebi ve felsefi eserleriyle Karabağ sevgisini yücelten Seyid Mir Hamza Nigari'ye ithafen V. Uluslararası Bilim Sempozyumu'na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. "Karabağ kara bağrımdır" diyen ve Karabağ'ın hasreti ile yanan şairin, evliyanın ruhunun huzura erdiğini vurguladı. Bunun sebebi şairin doğduğu yer olan Laçın ilçesine bağlı Cicimli köyünün, eğitim gördüğü Ağdam ilçesine bağlı Garapirimli köyünün, edebi toplantılara katıldığı Şuşa şehrinin, akraba ve arkadaşlarının yaşadığı Gubadlı ilçesine bağlı Mirler köyünün Başkomutan Muzaffer Ali ve ordusunun kahramanlığı sayesinde artık özgür olmasıdır.
Etnografya ve Antropoloji Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Abbas Seyidov, Prof. Dr. Shikar Gasimov, Hamza Nigari'nin akrabaları adına Khayala Hamidova, Amasya Azerbaycan Türkleri Kültür ve Sanat Dayanışma Derneği adına Muttalip Ulutanrıverdi konuştu.
AMEA Arkeoloji, Etnografya ve Antropoloji Enstitüsü Arnavut Araştırmaları Bilim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gafar Jabiyev "Karabağ - eski insanın oluşum ülkesi ve kültürlerin evrimi", AMEA Muhammed Fuzuli adına El Yazmaları Enstitüsü araştımacısı Doç. Dr. Nazakat Memmedli "Mir Hamza Nigari'nin Aşk Felsefesi", Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve AÜSSAM Müdürü Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu "Müctehid-zadeh Mehmet Ağa (Müşteri) Divanında Karabağ Şiirleri", Kültürel Miras Araştırmaları Halk Birliği Başkanı Dr. Fariz Khalilli "Karabağ ve Doğu Zengazur mirasının belgelenmesi meseleleri" konulu açılış konuşmalarını yaptı.