İlahiyat Fakültesi’nde ilk defa lisans öğrencilerinin katılımı ile öğrenci sempozyumu düzenlendi.
Lisans Öğrenci Sempozyumu-I/ Amasya’nın Manevi Mimarları (20. Yüzyıl) başlığı ile İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken, fakülte dekanları, yüksekokul müdürlerinin yanı sıra akademik, idari personel, öğrenciler ve sempozyumda anılan bazı manevi mimarların akrabaları da hazır bulundu. Toplam 6 oturumda, 19 sunumun yapıldığı sempozyuma sunulan bildiriler kitap olarak da yayınlanacak.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kur’anı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyumun açılış konuşmalarını Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ile İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Yerkazan yaptı.
Sempozyumun, fakültenin kuruluşundan itibaren ilk defa icra edildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Hasan Yerkazan, ilki icra edilen öğrenci sempozyumunu geleneksel hale getirmek istediklerini belirterek “Amasya’nın Manevi Mimarları” serisini devam ettirmek istediklerini ifade etti. Doç. Dr. Hasan Yerkazan, “İlmi bir ortam gerçekleştirdiğimiz bu sempozyum aynı zamanda bir vefa programı. Amasya'nın manevi mirasına katkıda bulunmuş olan büyüklerimizi hayırla yâd etmek, onları kayıt altına almak, unutulmalarına engel olmak için böyle bir program organize edildi. Öğrencilerimizin heyecanını ve neler yapabileceklerini burada hep beraber görmüş oluyoruz. Sempozyumun bereketli geçmesini diliyor, tüm katılımcılara tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ise sempozyum düzenleme kurulu ve katılımcılara teşekkür ederek öğrenci sempozyumunun icra edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Manevi mimarların toplumların şekillenmesindeki önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, sempozyumda ele alınan Amasya’nın manevi mimarlarının yanı sıra Amasya’nın manevi ikliminin şekillenmesinde önemli rolü olan kadın manevi mimarlara da dikkat çekerek, ikincisi düzenlenecek olan manevi mimarlar sempozyumunun “Amasya’nın Kadın Manevi Mimarları” olması gerektiğini belirtti. Manevi mimarların toplumların şekillenmesindeki önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, işini rıza-yı İlahî dairesinde yapan herkesin içinde bulunduğu toplumun manevi bir mimarı olduğuna dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum katılımcıları tarafından Hat ve Tezhip Sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Sempozyuma akademisyen ve öğrencilerin yoğun katılımı gözlenirken, sempozyumda anılan manevi mimarların yakınlarının duygusal anlar yaşadıkları dikkatlerden kaçmadı. Altı oturum halinde 19 sunumda icra edilen Amasya’nın Manevi Mimarları öğrenci sempozyumunun oturum başlıkları ise şu şekilde belirlendi:
Son Dönem Amasya İrfan Geleneği, Kur’ân’a Adanmış Ömürler, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Amasyalı Âlimler, Amasyalı İlim Adamları, Amasyalı Hayırsever İş İnsanları, Amasya İmam Hatip Okullarında Din Eğitimine Adanan Ömürler.
Altı oturum halinde, 19 sunumda icra edilen Lisans Öğrenci Sempozyumu-I/ Amasya’nın Manevi Mimarları (20. Yüzyıl) temalı program katılım belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

KAYNAK: Nedime Soku
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *