Geçmiş dönem Merzifon Vakfı başkanlarından eğitimci Ali Uzun, üretimini yapmış olduğu organik cevizcilik hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
Emekli eğitimci Ali Uzun, gazetemizi ziyaret ederek Kurucu ve Mali İşler Müdürümüz Bilal Güley’e meyvecilik sektörüne nasıl girdiğini ve şuanda yetiştiriciliğini yaptığı cevizler hakkında detaylı bilgiler verdi.
Kara Mustafa Paşa Köyü doğumlu olan Ali Uzun, özellikle çocukluk yıllarının bağ ve bahçe işlerinde geçtiğini belirterek, 2006 yılında ise ilk üzüm bağını kurduğunu söyledi.
2006 yılında kurduğu üzüm bağında meşhur Merzifon Karası üzümünü yetiştirmek ve canlandırmak için gayret gösterdiğini de söyleyen Ali Uzun, “Ancak üzümcülük zor, daha çok aile, çoluk çocukla çalışılacak bir tarım dalı. Onu çok iyi yapamadığımı düşünüyorum” dedi.
Uzun süre yaptığı dershaneciliği de 2010 yılında bırakmaya karar verdiğini ve cevizcilik yapma kararı aldığını söyleyen Ali Uzun, “2010 yılında Dershaneciliği bırakmaya karar verdiğim zaman aileden kalan 70 dönüm civarında bir arazide cevizcilik yapmaya karar verdim. Türkiye’nin en ünlü ceviz hocalarından Tokat Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaşar Akçay’ı buldum. Onun da danışmanlığı ile yaptığımız toprak tahlilleri, seçtiğimiz ürünler ve bakım denetim çalışmaları sayesinde bir cevizlik kurduk. Amasya ilinde ilk cevizliği başlatan biriydim. Benden sonra cevizcilik bütün Türkiye’de olduğu gibi Amasya ilinde de çok hızlı bir şekilde yaygınlaştı. Şuanda sadece Gümüşhacıköy’de 500’ün üzerinde ÇKS belgesi cevizlik var. Amasya’da 2000 civarında cevizlik var. Bundan 4 yıl önce de yine ileri gelen Ceviz Üreticileri Birliği ile beraber Amasya Ceviz Üreticileri Birliğini kurduk. Bende birliğin yönetim kurulu üyesiyim, başkan yardımcısıyım” dedi.
Bölgenin iklim olarak ceviz yetiştiriciliğine uygun olduğunu ancak 7-8 yaşına kadar masraflı bir iş de olduğunun altını çizen Ali Uzun, “Ceviz iklim şartlarımıza uygun bir meyve, ayrıca fiyatı da oldukça iyi. Pazarlaması kolay, dış ülkelere bile talep var. Kaldı ki Türkiye ihtiyacının yarıdan çoğunu halen dışarıdan almaktadır. Cevizin bakımı bir üzüm kadar zor değil. Gerçi, şuandaki modern tarım imkanları içerisinde hep bakım istiyor. Gübre, ilaç vb gibi sürekli içerisinde olmak gerekiyor ama yine de diğer tarım ürünlerine göre Merzifon bazında birim alanında daha karlı. Ancak 7-8 yaşına gelinceye kadar yapılacak ilk yatırım masrafları hayli fazla. Üretimimden memnunum. Organik tarım yapıyorum. Organik tarımın müsaade etmediği hiçbir kimyasal gübre, ilaç kullanmıyorum. Dolayısıyla organik tarımı sertifikalı olarak yapıyorum. Sürekli laboratuvar ortamında denetimleri var” dedi.
Bu yıl 15-20 ton ceviz beklediğini, pazarlamasını da hem toptan hem de perakende şekilde yaptığını söyleyen Ali Uzun, “Ürünlerimin önemli bir kısmını internet ve watsap yoluyla direk tüketiciye pazarlıyorum. Geniş bir alıcı ağı gelişti. Toptan satışım da var. Yaptığım işten de memnunum. Hevesi olanlara, arazisi olanlara, müsait olanlara tavsiye ederim ve her türlü yardıma da hazırım.
Bu yıl üretimimim 15-20 ton arasında olacağını tahmin ediyorum. Henüz toplanmadı dalında. Ürün sertifikalı ve organik tarım olduğu için pahalı onun için Merzifon’dan çok az alıcı var. Birde Merzifon çevresinde atalardan kalma dahil çok ceviz yetişiyor. Benim satışımın toptan ve perakende olarak yüzde 90’ı İstanbul’a oluyor. Bunun dışında Türkiye’nin birçok iline perakende olarak satışım var.
Şuanda normal karışık ceviz ki bunlar bazen yüzde 50’ye varan hasarlı çıkabiliyor fiyatları 30-60 TL’ye kadar pazarda satışları var. Benim ürettiğim Amerikan kökenli Çetnır ve Fransız kökenli Fermor cevizleri. Benim cevizlerimde yüzde 98-99 sağlam beyaz çıkar. Oldukça iri yapısı vardır. Hatta boylama makinasından geçirip onları hep aynı boylarda tasnif ederim. Çok iyi kuruturum. Özellikle nemli yerlerde İstanbul gibi kışın içleri pamuklanır aksi takdirde. Benim cevizim organik olduğu için pahalıdır. Toptan satışım kg’mı 80 TL, perakende satışının da 90-100 TL arasında olacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Güler, Bayburt’ta cenaze namazına katıldı
#GENEL / 04 Nisan 2025

Akdağ’da yılkı atları araçların önüne çıktı, sürüdeki taylar da görüntülendi
#GENEL / 03 Nisan 2025
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *