Cumhuriyetin Doğum belgesi olan Amasya genelgesinin imzalanışı ve tüm dünyaya deklare edilmesi Saraydüzü Kışla Binası önünde tiyatro oyuncuları tarafından bire bir canlandırıldı.
Özgürlük bildirgesi, devrimin ilk işaret fişeği, tam bağımsızlık bildirgesi, cumhuriyetin doğum belgesi, Kurtuluş Savaşının manifestosu, emperyalizme ve İstanbul’daki saray’a başkaldırı olarak tanımlanan Amasya Genelgesinin 103’cü yıldönümü nedeniyle Amasya Saraydüzü Kışla Binası önünde tören düzenlendi.
Genelgenin hazırlandığı temsili Saraydüzü Kışla Binası önünde yapılan törene Vali Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Fatih Ören, Kurum Kuruluş Müdürleri, Siyasi Parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
İstiklal Marşı okunmasını takiben saygı duruşu yapıldı, temsili olarak milli mücadele meşaleleri yakıldı. Amasya İris Sanat Merkezi oyuncuları Amasya Genelgesi’nin imzalanmasını canlandırırken, tiyatro sanatçısı Atilla Özgen Mustafa Kemal Atatürk rolünde Amasya Genelgesinin 8 maddesini okudu.
Açıklamalarda bulunan CHP Amasya İl Başkan Yardımcısı Alican Demirbağ şu görüşlere yer verdi; “Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir safhasını teşkil eden Amasya Genelgesi’nin yayınlanmasının 103’cü yılını büyük bir onur, gurur ve mutluluk içinde anıyor ve kutluyoruz. Mustafa Kemal Paşa İstanbul’dan Bandırma Vapuru ile 16 Mayıs 1919´da hareket ederek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Samsun’da ve Havza’da Türk Kurtuluş Savaş’ına temel oluşturacak ilk temas ve çalışmalarını gerçekleştirdi. Amasya Genelgesi ile cumhuriyete, tam bağımsızlığa giden yolda Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımı, ilk harcı Amasya’da atıldı. Amasya tamimi “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” maddesi ile Türk milletinin kendi kararını vererek Cumhuriyet idaresi ile kendi kaderini çizebileceğinin ifadesi olan bir manifestodur.” dedi.
AMASYA GENELGESİNE İMZA ATANLAR
Saraydüzü Mevkii’ndeki 5. Kafkas Fırkası'nın karargahı olan Saraydüzü Kışlası’nda Amasya Genelgesinin görüşülmesine başlanıldı. Gece boyu süren toplantıya 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa ve Hamidiye Kahramanı olarak tanınan eski Bahriye Nâzırı Hüseyin Rauf Bey, 3.Kolordu Komutanı Refet Bey, Kurmay Yarbay Arif Bey, İzmit Eski Sancak Beyi İbrahim Süreyya Bey, Yüzbaşı Osman Nuri, Tufan Bey, Yedek Teğmen Recep Zühtü, Efganlı, Teğmen Abdurrahman, Maliye Müfettişi Arif Bey, Erzurum 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa, Yıldırım Kıt’atı Müfettişi Mersinli Cemal Paşa katıldı. Edirne 1. Kolordu Komutanı Cafer Tayyar Bey’de telgraf vasıtası ile katıldıkları görüşmeler 21 Haziran günü başladı. 22 Haziran sabahına kadar devam eden görüşmelerden çok önemli kararlar ortaya çıktı. 22 Haziran bütün dünyaya vatanın bütünlüğünün ve milletin istiklâlinin yüksek sesle duyurulduğu bir gün oldu. Genelgenin maddeleri Mustafa Kemal Paşa tarafından yaveri Cevat Abbas Bey’e 21-22 Haziran 1919 gecesi Amasya’da yazdırıldı.

Akdağ’da yılkı atları araçların önüne çıktı, sürüdeki taylar da görüntülendi
#GENEL / 03 Nisan 2025

Taşova’da spor salonu bulunmayan okul 11 yıldır şampiyon
#SPOR / 03 Nisan 2025
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *