AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Amasya Tamiminin 102’nci yıldönümü dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de bir konuşma yaptı.
Konuşmasına Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’dan Amasya’ya gelişini anlatarak başlayan Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “İstiklale giden yolun ilk adımını Samsun’a atan Atatürk ve arkadaşları Samsun’da İngiliz baskısından dolayı fazla kalamamış ve Havzaya geçmişlerdir.
25 Mayıs - 11 Haziran arası Havza’da kalan Atatürk ve arkadaşları daha güvenli iç bölgelere geçerek, kurtuluş için milleti organize etmek üzere Amasya’ya gelmek istemişlerdir.
Amasya Müftüsü Hacı Tevfik Efendi’ye gönderdikleri telgrafla halkın durumunu sorarlar.
Hacı Tevfik Efendi cevabi telgrafında “Amasya halkı vatan, din ve devlet yolunda mücadele edenleri bağrına basmakla müftehir olacaktır” diyerek Atatürk ve arkadaşlarına kucak açmışlardır.
Buradan aldığı büyük moral ile 12 Haziran 1919'da Atatürk ve arkadaşları Cülus Tepe mevkiinde Amasyalılar tarafından coşkuyla karşılanır. Bu karşılama da yine Müftü Hacı Tevfik Efendi; "Beldemize Hoş Geldin Paşa.
Bütün Amasya Emrinizdedir. Gazanız Mübarek Olsun" diyerek aslında İstiklal Savaşı’nın başladığına işaret etmiştir” dedi.
10 günlük çalışma sonrasında 21 Haziran’ı 22 Haziran’a bağlayan gece de Amasya Tamiminin hazırlandığını söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “10 Günlük çalışma sonrası Atatürk ve arkadaşları 21 Haziranı 22 Haziran'a bağlayan gece Amasya Tamimini hazırlamıştır. Ve "milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" diyerek istiklal aşkımız, bütün dünyaya ilan edilmiştir.
İstiklalin nasıl, kazanılıp hangi temellere oturacağını ise “ milletin azim ve kararına ” bağlayan bu karar, yeni kurulacak devletin ilk şifrelerini de içerisinde barındırmaktadır.
Bugün çatısı altında olduğumuz millet iradesinin tecelligahı gazi meclisimizde yazan “hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” anlayışının temeli Amasya genelgesidir. Amasya’ya gelişinin 102. Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını, milli mücadelenin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle minnetle anıyorum. Amasya'mız tarihte her zaman çok kritik görevler üstlenmiştir. Osmanlı'yı yükselme devrine taşıyan padişahlar Amasya’da şehzadelik dönemlerini geçirmişler ve eğitimlerini burada almışlardır” dedi.
Çilez, konuşmasının devamında; “Çelebi Sultan Mehmet, fetret devrinde devletin birliğini Amasya'dan sağlamış, İstanbul’un fethin'in önünü açmış ve devletten imparatorluğa geçiş sürecine Amasya’mız vesile olmuştur.
Yine Amasya Genelgesi ile yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri Amasya'da atılmış ve millet iradesinin vurgusu ilk defa burada yapılmıştır.
Bir Fransız Arkeolog Amasya'daki eğitim kurumlarını ve seviyesini görünce burayı Anadolu’nun oxford'u diye tabir etmiştir.
Tarihin İlk derbisi de Amasya’da olmuştur. Lahanacılar ve Bamyacılar derbisi yeni çeri ocağında Amasya’da eğitim yapan askerler arasında iki grup oluşmuş, Amasyalılar bamyacılar, Merzifonlu yeniçeriler ise lahanacılar lakabını almış. Buradaki rekabet saraya kadar taşınmış. kimi padişah lahanacı kimi padişah ve devlet adamı bamyacı olmuş. Ve o günlerin hatırasına da Topkapı sarayına iki tane bamya ve lahana anıtı yapılmıştır.
8500 yıllık geçmişi ile medeniyetlere beşiklik yapan, ilim irfan şehri, Ferhat ile Şirin’in yani, aşkın şehri aziz Amasya’mızın milletvekili olmaktan büyük gurur duyuyorum.
Rabbime bu güzel vatan toprağına hizmet etmeyi bana nasip ettiği için ne kadar şükretsem azdır. İnşallah layık olabiliriz. Bugün Amasya’mızda neler yapıyoruz. Amasya’mız bugün 280 milyon dolar ihracat yapan üreten bir ildir.
Soğandan, patatese şekerpancarından, tahıl ürünlerine, türlü türlü sebzelerden, elmasından kirazına kadar geniş bir ürün yelpazesi olan bir il.
Yine Amasya’mız organize sanayi bölgeleri ile üretim üssü olmayı başarmış bir ilimiz. Dört tane organize sanayi bölgemiz bugün doluluğunu tamamlamış, Türkiye’nin ilk organize ve sanayi bölgesi Amasya’mızda kurulmuş. Bugün ise genişleme çabalarını içeriyor.
Yine Taşova ilçemizde büyük gayretlerimizde bu yıl bir organize sanayi bölgesi daha kurduk. Bu organize sanayilerimiz milletimize iş, aş oluyor; amacımız Amasya’da tersine göçü başlatmak. Yine, Amasya’mız üniversitesiyle tarihindeki misyonuna yakışır bir şekilde ilim, irfan şehri olmaya devam ediyor. Amasya’mız milletimize söz verdiğimiz gibi 600 yataklı devlet hastanesine bu süreçte inşallah kavuşacak.
Bugün, yaptığımız çalışmaların bir neticesini daha aldık. Bölgesine büyük hizmetleri dokunan Amasya Merzifon havalimanımızı inşallah genişleme çalışmalarını önümüzdeki ay içerisinde ihalesini yaparak genişletiyoruz.
Uçuş destinasyonlarımızı geliştirmek için çabalarımız sürüyor. Velhasıl, Amasya’mız için, ülkemiz için çalışıyor, milletimize hizmet ediyoruz. Allah milletimize hizmet etmekten bizleri geri koymasın inşallah” ifadelerini kullandı.