reklam
reklam
37,9261 %-0.06
41,2373 %0.46
3.807,66 % 0,21
86.557,49 %1.749
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Orta şiddetli yağmur
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi Siyaset ‘TARIMSAL ÜRETİMDE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR’

‘TARIMSAL ÜRETİMDE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR’

361
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi

Gübre fiyatlarındaki artışa dikkat çeken DEVA Partisi Merzifon İlçe Başkanı Seyit Öziç, “Tarımda alarm zilleri çalıyor” dedi.

Çiftçilere iki yıl geri ödemesiz kredi desteği verilmesi gerektiğini savunan DEVA Partisi Merzifon İlçe Başkanı Seyit Öziç, Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübre satışına başlanması çağrısında bulundu. Öziç, ayrıca gübre maliyetinin yüzde 50’sini karşılayacaklarını ve bugünkü koşullarda bu rakamın 200 lirayı bulduğunu söyledi.

DEVA Partisi Merzifon İlçe Başkanı Seyit Öziç gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

‘ÇİFTÇİYE AÇIKLANAN GÜBRE DESTEĞİ, MALİYETİN YÜZDE 5’İ BİLE ETMİYOR’

“Tarımda alarm zilleri maalesef çalmaya başladı. Üretimi bekleyen büyük bir tehlike var. Bu tehlike, gübre fiyatlarındaki anormal artışlardır. Son birkaç yılda birçok gübre çeşidinde fiyatlar 4-5 kat arttı. Bu da çiftçileri gübre kullanımında çok sıkıntıya sokmaya başladı. Dekar başına gübre maliyeti, çiftçinin üretimdeki toplam maliyetinin yarısına ulaşıyor. Oysa şu anda verilen 20 liralık destek, bu maliyetin yüzde 5’i bile etmiyor. Dolayısıyla bu 20 liranın gübre maliyeti karşısında bir önemi kalmadı.”

‘TARIM BAKANI AKLINCA KELİME OYUNU YAPIYOR’

“DEVA Partisi olarak açıkladığımız tarım eylem planında, dekar başına kullanılan gübrenin maliyetinin yüzde 50’sini karşılayacağımızı söyledik. Bu ne demek biliyor musunuz? İktidar şu an 20 lira destek veriyor. Ama tarımın sorunlarını bir kenara bırakıp, algıyı yönetmeye çalışan Tarım Bakanı ‘Gübre desteği yüzde 100 artacak’ diyerek aklınca kelime oyunu yapıyor. Çok açık söylüyoruz; bizim politikamız uygulansa, bu koşullarda gübre için 20 değil, 200 lira destek verilecekti. 200 lira civarında bir destek açıklanmalı.”

‘OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLERE BAŞVURMAK GEREKLİDİR’

“Gübre fiyatlarındaki artış olağanüstü ve geçici bir durumdur. Bu durumda olağanüstü önlemlere başvurmak gereklidir” diyen Öziç, üç önerisini ise şöyle sıraladı:

“Birincisi; çiftçilerin gübrelerini alabilmeleri için iki yıl geri ödemesiz, uzun vadeli kredi kullandırmalıyız. İkincisi; Tarım Kredi Kooperatifleri’nin market açmak yerine çiftçilere bu tür destek vermesini öneriyoruz. Yani mart, nisan, mayıs aylarına kadar Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygun fiyatlı gübre satışı başlamalıdır. Üçüncü önerimiz ise DEVA Partisi’nin geçtiğimiz haziran ayındaki tarım eylem planında yer alan önerimizdir. Biz, gübre maliyetinin yüzde 50’sini karşılayacağımızı söyledik.”

‘TARIMSAL ÜRETİMDE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR’

“Çiftçilerle konuşuyoruz. Gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki aşırı artış, çiftçinin gübreyi daha az atmasına, eski tohum kullanmasına, verim kaybına ve tarlaları nadasa bırakmasına sebep oluyor. Çiftçiler çok ciddi ölçüde teminat sorunuyla boğuşuyor. İstenen yeterli ipotek ettirecek gayrimenkulü olmayan çiftçiler kredi limit yetersizliği yaşıyor. Kısacası tarımsal üretimde alarm zilleri çalıyor. Bu da önümüzdeki yıl tarımsal üretimin ve verimliliğin düşmesi tehdidini beraberinde getiriyor.”

‘BUĞDAYINI UCUZA SATAN ÇİFTÇİ İÇİN FIRINDAN ALDIĞI EKMEK PAHALI’

“Öyle bir çiftçi düşünün ki hem ektiği buğdayı ucuza satıyor hem de fırından ekmeğini pahalıya alıyor. Öyle bir hayvancı düşünün ki beslediği danayı ucuza kestiriyor ama kasaba gidince kıyma almaya gücü yetmiyor. İşte ülkemizde çiftçinin geldiği durum budur. Çiftçi, kendi ürettiği ürüne ulaşamaz halde.”

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *