AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, yatırımcıların gözdesi haline gelen Organize Sanayi Bölgelerinin hızla büyüdüğünü, binlerce kişiye iş ve aş sağladığını söyledi.
Çilez, gazetemize yaptığı ziyarette, Merzifon, Amasya ve diğer ilçelerdeki OSB’lerin mevcut durumunu ve geleceğini değerlendirdi.
Türkiye'de salgın, yangın ve sel felaketleri başta olmak üzere yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen gelişim, değişim ve dönüşüm yaşandığını vurgulayan Çilez, Amasya’nın da tüm ilçeleriyle yatırım ve hizmetleriyle göz kamaştırdığını ifade etti.
MERZİFON OSB BİR MARKADIR
Merzifon OSB'nin, coğrafi avantajı ve bölge insanının girişimci ruhu sayesinde hızla geliştiğini, sanayi şehri olma yönünde ciddi mesafe aldığını aktaran Çilez, şunları söyledi:
“Türkiye’de bakanlığın toplam 38 milyon kamulaştırma bütçesi vardır. 28 milyon lirasını Merzifon OSB’nin büyütülmesi için tahsisini yaptırdık ve hızlı bir şekilde kamulaştırma faaliyetlerini başlattık. Kamulaştırırken de maalesef sıkıntılarla karşılaştık. Bazı kurumlarımızın direnci ile karşılaştık. Bunları söylemem siyaseten çok doğru olmaz. Ama bir işi yaparken ne kadar zorluklarla karşılaştığımızı anlatmak istiyorum. Direnç noktalarını kırmamız çok kolay olmuyor. OSB’nin büyütülme kararı Merzifon’un büyük sıkıntıların aşılmasından ve direnç noktalarının ekarte edilmesinden sonra gerçekleşti. Kamulaştırmayı biz bitirdik. O süreçte Milletvekili olduk. Arsa tahsisleri yapıldığı zaman problem olmaması için yollarını açtık. Bir taraftan resmi işlemlerini yaparken bir yandan da sahadaki işlerini yaptık. Buranın çok hızlı büyüyeceğini biliyorduk, hissediyorduk. Daha sonra parselasyon işlemlerini bitirdik. Sayın Bakanımız ile alt yapı ihalesini görüştük. Tek bir sözümüz ile tek bir direktif verdi. Hemen alt yapı ihalesi ardından elektrik ihalesini yaptırdık. Aynı anda hak sahiplerine yerlerini teslim ettik. Bir yandan alt yapı faaliyetlerimiz devam ederken bir yandan fabrikalarımız tesislerini kurmaya başladı. Burada hiç zaman kaybetmedik. 2018 spekülatif dolar krizinin yaşanması, 2019-2020 pandemi etkisi ve 2021 yılının yarısı pandeminin ciddi etkileri ile geçti. Toplamda iki yıllık bir süreç içerisinde Merzifon Sanayi Bölgesinde ki 39 tane firmaya yer tahsisini yaptık. Bugün yanılmıyorsam 19-20 tanesi faaliyetine başladı. 9-10 tanesin de inşaatı bitmek üzere. Önümüzde ki yılın ilk yarısında da muhtemelen geri kalan firmalar faaliyete başlamış olur. Devletimiz kamulaştırması ve alt yapısı dâhil el uzattı, bir yatırım yaptı. Merzifon bu konuda devletin en çok verim aldığı ilçe oldu. Onlarca işletmelerimiz fabrikalarını faaliyete geçirdi. İnsanlarımız iş ve aş buluyorlar. Henüz 6100 kişi umarım bu süreçte 7000 rakamını görürüz.”
OSB’YE 112 KURULACAK
Merzifon OSB’de bir dizi yeniliklere de gidileceğini anlatan Çilez, “Zamanın ne kadar önemli olduğunu Merzifon OSB’de yapılan kamulaştırma çalışmalarında gördük. Biz burada çevre ile problemi olmayan OSB’ler olmasını da istiyoruz. Atık su artıma ile alakalı gerekli girişimleri yaptırdık. Valiliğimiz sağ olsun bunları takip ediyor. İnşallah ihalelerin de onayları alınır. Organize Sanayi Bölgemizin kullandığı suları tertemiz bir su haline getirmek birinci amacımız. İşletmelerimizin de burada mükellefiyetleri olacak. Biz OSB yönetimi olarak üzerimize düşen görevleri yapacağız. Doğaya en az hasarı vermeye gayret göstereceğiz. 6100 kişinin orada istihdam edildiğini düşündüğümüz zaman orada bir 112’nin olması gerekiyor. Şuan oraya 112 kurulması için bir planlama başlattık. İnşallah gerçekleştireceğiz. Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüğü tarafından boşanmış eşlerin rehabilitasyonuyla ilgili bir proje ortaya konuldu. Biz projeye çok destek olduk. Projemiz bittikten sonra oradaki alanı kreşe çevireceğiz. Organize Sanayi Bölgemiz büyüdükçe sosyal donatıları da çoğaltmamız gerekiyor. Daha farklı yapıları da Organize Bölgesi içerisinde inşallah göreceğiz.”
Amasya ve diğer ilçelerdeki OSB’lerin durumu hakkında da bilgiler veren Çilez, “Amasya’da Merkez Organize Sanayi bölgemiz var. Özellikle mermer üreticilerinin olduğu bir yer. Mermer ihracatımız da çok büyük boyutta biliyorsunuz. Suluova’da Organize Besi Sanayi bölgemiz var. Türkiye’de yapılan ilk Besi Organize Sanayi Bölgesidir. Burası da doluluk oranına erişti. Suluova Karma Sanayi Bölgemizde de yanılmıyor isem %90 bir doluluk oranı var. Ve Merzifon Organize Sanayi Bölgemiz birinci ve ikinci alanda tamamen dolmuş vaziyette. Beşinci olarak Taşova’ya Organize Sanayi Bölgesi kurduk. Biliyorsunuz doğuya açılan kapımız Taşova’dır. İran üzerinden transit geçişli bütün araçların ve lojistikle ilgili faaliyetlerin yürütüldüğü yol güzergâhında olan hareketli bir şehrimizdir. Hemen yanında Erbaa ilçemizde Tekstil ağırlıklı Organize Sanayi Bölgemiz var. 4000 kişinin çalıştığı güçlü bir Organize Sanayi Bölgesidir. Oraya yaptığım bir ziyarette dolu olduğunu gördüm. Taşova’daki bazı kamu depolarının uygun olacağını, iş istihdamı ile ilgili talebin olduğunu yatırımcının da bölgeye talep olması bizim buraya neden bir sanayi bölgesi kurmayalım diye düşünmemize sebep oldu. Taşovalı hemşerilerimize bunu dillendirdiğimizde çok heyecanlandılar. Lokasyon olarak da çok uygun olduğunu düşündüğümüz bir alandı. Taşova’ya yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurabilmemiz için Amasya’daki diğer Organize Sanayi Bölgelerinin %75 doluluk oranının üzerine çıkması lazım. Merzifon OSB’deki tahsisleri yapamasaydık işi yavaş alsaydık Taşova’daki Organize Sanayi Bölgesini kuramıyorduk. 2022 yılında inşallah parselasyon çalışmalarını bitirip talep eden firmalarımıza Taşova Sanayi Bölgesinden yer tahsis etmeye başlayacağız.”diye konuştu.