AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez hafta sonu yaptığı basın açıklamasında Amasya’da işletme sektörünün son üç yılda büyük bir gelişme kat ettiğini söyledi.
2018’de 110 olan işletme sayısının 2022 yılının Ocak ayı dahil edildiğinde 171’e çıktığını söyleyen Milletvekili Çilez, pandemi döneminde il ve ilçede yer alan sanayi kuruluşlarının durumunu değerlendirdi.
Çilez’in açıklamasından satır başları:
“MUHALEFETİN DÜKKANLAR İŞ YERLERİ KAPANIYOR DEMESİ YALAN”
Muhalefetin dükkanlar iş yerleri kapanıyor demesi yalan, Türkiye genelinde açılan kapanan işletme sayıları mevcut. İsteyen herkes ticaret ve esnaf odalarımızdan sayılara ulaşabilir. 1 yılda ne kadar işletme kapandıysa pandemi döneminde o kadar iş yeri kapanmış. Ama açılan işletme sayısı da bir o kadar fazla. Ticaret alanında pandemi Amasya’yı etkilemedi.
“PANDEMİDE EN BÜYÜK SIKINTIYI İL MERKEZİMİZ ÇEKTİ”
Ama hizmet sektörümüz pandemiden çok etkilendi. Amasya’da da en çok etkilenen yer il merkezimiz oldu. Çünkü il merkezimizde hizmet sektörü muazzam. Eskiden Amasya’da yemek yiyebileceğimiz az sayıda lokanta vardı, oturup çay içebileceğimiz sadece kahvehanelerimiz vardı. Bugün kafelerimiz, lokantalarımız, otelcilik hizmeti veren yerlerimiz o kadar çok arttı ki hizmet sektörümüz burada öğrenci ve turiste dayalı olarak muazzam bir boyuta ulaştı. Pandemi de bu sektörü vurdu. En büyük sıkıntıyı il merkezimiz çekti.
EKUR’DA 500’E YAKIN VATANDAŞIMIZ İSTİHDAM EDİLİYOR
110 tane işletme varken 2019’da 126, 2020’de 143, 2021’de 164’e çıkmış. Bu yılın son 1 ayında 2 işletme daha açılmış. 171’e çıkan bir işletme sayısı var. 110’dan 171’e çıkan işletme sayısında bir büyüme var. İnanmayan gidip tek tek OSB’lerimizi dolaşsın.
Yine mevcut alanda buralarda OSB’lerimizin büyütülmesi için de mücadele ettik. Merzifon Organize Sanayi Bölgemizi büyüttük. Şimdi ikinci kısım büyümesi ile alakalı çalışma oluyor. Orada da Türkiye’nin çok az yerinde görünen bir örnek; Merzifon OSB’mizde kamulaştırma yapmıyoruz. Vatandaşımız gösterdiğimiz alanı parası ile alıyor, arazinin yüzde 40’ını bize veriyor, yüzde 60’ı kendisine kalıyor, kamulaştırma yapmadan bize yer veriliyor.
Suluova Besi Organize Bölgemizi büyüttük, ikiye katladık. Altyapı çalışmaları başlıyor oradaki hayvan varlığını iki katına çıkaracağız ve Tarım Bakanlığımızın gözde bir besi organize sanayi bölgesi olacak. İçinde; Türkiye’nin en büyük et entegre tesisi var; EKUR. 500’e yakın vatandaşımız istihdam ediliyor.
Türkiye’nin kurulduğu dönem en büyüklerinden olan Biyogaz tesislerinden bir tanesini kurduk. Biz orayı kurarken tam teşekküllü bir yapı elde etmek istedik.
Sadece hayvanlarımızın beslemeyelim o hayvanın atığını enerjiye çevirecek biyogaz tesisinin kuruluşunu da sağladık. Bugün diğer şehirlerde dönercilere gittiğiniz zaman Amasya Entegre Et AŞ tarafından üretilen etler kullanılmıştır diye altında yazar. Büyük bir marka olduk.
Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği hedef yatırım, üretim, istihdam, ihracat ve büyüme Amasya’mızda başarı ile uygulandı. Son üç yılda Amasya sanayisi yaklaşık 2 kat büyümüştür. Bu rakamların yılsonunda daha da büyüdüğünü hep birlikte göreceğiz.