reklam
reklam
38,0774 %0.19
41,9083 %-0.79
3.702,04 % -2,50
84.180,00 %2.402
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET MİLLET İTTİFAKI’NDAN HAVA VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNERGESİ

MİLLET İTTİFAKI’NDAN HAVA VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi Amasya Merkez İlçe Başkanı Arif Ferahoğlu, 5 Ocak 2022 tarihli Amasya Belediyesi Meclis Olağan toplantısının 13. Maddesi ile ilgili Millet İttifakı olarak verdikleri önerge hakkında açıklamalarda bulundu.

CHP Amasya Merkez İlçe Başkanı Arif Ferahoğlu, verdikleri önergenin içeriği hakkında basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “ Türkiye’nin en gözde kentlerinden biri olan Amasya’nın Hava, Çevre, Görüntü ve Gürültü kirliliği hakkında görüşlerimiz ve önerilerimiz aşağıdaki gibidir.

1. HAVA KİRLİLİĞİ

 Gerek Amasya Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğünün 2016 yılında Revize etmiş olduğu “Amasya İli Temiz Hava Eylem Planı”, Gerek Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 2020 Yılı  ” Kara Rapor” adıyla sunmuş olduğu rapor, Gerek Çevre Mühendisleri odasının 2019 yılı Türkiye geneli için hazırlamış olduğu hava raporu, 03 Ocak 2022 tarihli Sayın Oğuzhan Zobu’nun yazısı ve gerekse değişik tarihlerde basına yansıyan haberlerde, Maalesef Amasya hava kirliliği açısından oldukça yukarılarda gösterilmektedir.

 Hava Kalitesinin düşüklüğü; birtakım sağlık sorunlarının yaşanmasına, insanların yaşam kalitelerinin düşmesine, gençlerin, yaşlıların, kronik hastalığı olanların ve çocukların yaşamlarını gelişmelerini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.

 Bu gerekçelerle;  Amasya Belediyesinin konu ile ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişim ve etkileşim kurarak etkin rol almasını ve bu konuda öncü rolü oynamasını talep etmekteyiz.

2. ÇEVRE KİRLİLİĞİ

 Her insanın olduğu gibi Amasya halkının da temiz bir çevrede yaşamak istemesi vazgeçilmez bir haktır.

 Kentimizin içinden geçen ve Ülkemizin belirli debi ve uzunluğunda olan Yeşilırmağın özellikle İstasyon köprüsünden yukarıda kalan kısmı bataklık görünümü almıştır.

 Bu bölgede yoğun bir lağım kokusu vardır. Ayrıca Eski belediye binasının önüne yapılan bent sayesinde ırmağın akışı yavaşladığından çevresinde çöplerin birikmesine neden olmaktadır. Özellikle köprü ayaklarının bulunmuş olduğu bölgeler oldukça kirlilik biriktirmektedir.

 Bozulan, kırılan, eskiyen kaldırım, refüj, asfalt vb yerlerin günlerce tamir edilmemesi yine çevre kirliliğine neden olmaktadır.

 Eski Amasya Lisesisin yerine yapılan kapalı otopark en küçük bir yağmurda damlamaktadır. Damlayan sular çeşitli bölgelerde göletler oluşturmakta, araçların üzerlerine damlamakta, ayrıca binanın ömrünün kısalmasına neden olmaktadır.

 Kapalı otoparkın üstünün köy minibüslerinin otoparkı haline getirilmesi, üst kaplamanın tamamen bozulması,  orada yürüyüş yapan vatandaşlara, oyun oynayan çocuklara, Spor yapmak isteyen kişilere engel olmakta,  ayrıca oldukça kötü bir görüntü sergilemektedir.

 Özellikle mahalle aralarında terk edilmiş binaların yıkılması veya düzenlenmesi gerektiği görüşündeyiz.

 Belediyemizin çevre kirliliğini önleme çalışmalarının yeterli olduğu gözlenmekle birlikte bu konuda daha etkin bir çalışmanın yapılması gerektiği görüşündeyiz.

3. GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ

 Kentimiz bir Turizm kentidir. Özellik yaz aylarında gelen turistlerin daha estetik düzenlenmiş bir kent görmek istedikleri bir gerçektir.

 Bu konuda gözümüze ilişen bazı görüntüleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

a) Harşena kalesi kızlar sarayı bölgesindeki surlarda bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeyi kimin yaptığını bilmiyoruz. Ancak sanki taş duvar üzerine badana sürülmüş görüntüsü vermekte olup tarihi özelliğini kaybetmiştir. Oldukça kötü görünmektedir.

b) Kentin Tokat tarafındaki girişinde bulunan taş ocağı ve Suluova tarafından girişteki eski şelalenin harap hali oldukça kötü bir görüntü sergilemektedir. Özellikle Taş ocağının Amasya ile özdeşleşmiş Ferhat Su Kanalı bölgesinde olması nedeni ile de bu kötü görüntü daha da önem kazanmaktadır.

c) Özellikle Şehrin en merkezi yerinde bulunan kaldırımların esnafların eşyaları ile doldurulması, zaten yeterli olmayan kaldırımların bu mallarla işgal edilmesi de oldukça kötü bir görüntü sergilemektedir.

d) Yeşılırmak kenarında bulunan Yalıboyu evlerinin atık suları, borularla ırmağa akmaktadır. Bu görüntü de oldukça rahatsız edici olarak değerlendirilmektedir.

e) İçeri şehir olarak bilinen sokakta istenmeyen olaylar olmuştur. Bu nedenle buralarda her 100 metrede üniformalı polisler bulunmaktadır. Amasya gibi hoşgörünün hakim olduğu, naif insanların yaşadığı, sanatın, müziğin ve yaşam standartlarının Avrupa şehirlerine denk bir şehirde bu görüntü hoş karşılanmamaktadır. Sürekli üniformalı polislerin olması bu sokağın bir suç sokağı olduğu görüntüsü vermektedir. En azından buradaki polislerin sivil olarak bulunması ilgili kurumlara iletilmelidir.

f) Eski belediye binasının yerine yapılan Yeşilkent Meydanı, çevredeki dükkânların koymuş olduğu sandalye, masa, tabure vb. araçlarla oldukça kötü bir görüntü oluşturmaktadır.

4. GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

 Ağır taşıtların kent içine girmesinin önlenmesi ile birlikte gürültü kirliliğinin oldukça azalmasına rağmen halen taşıtların kornalarından kaynaklanan gürültü maalesef insan ruh sağlığına olumsuz etki yapmaktadır.

ÖNERİLERİMİZ

1. Yeşilırmağın iki yanındaki duvarlara Amasya mimarisine uygun, estetik görünümlü kuş yuvalarının yapılması,

2. Kapalı oto parkın üstünün araç parkına kapatılarak, çevresine yürüyüş ve bisiklet yolu ile spor alanlarının (Basketbol potası vb) yapılması

3. Esnafların kaldırımlara mal koymasının önlenmesi

4. Özellikle kocacık çarşısı bölgesinin daha estetik, daha şık bir görüntüye kavuşturulması için çalışma yapılması

5. Yüzevler mahallesi Torumtay Sokak ve Gocur Pehlivan sokaktaki araçların geçici parkını önlemek amacı ile yapılan ceplerin sürekli araç park etmesinin önlenmesi.

6. Daha yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir bir Amasya için çalışılması ve planlamaların ve bütçenin buna göre hazırlanması” ifadelerini kullandı.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *