Cumhuriyet Halk Partisi Merzifon İlçe Başkanı Hasan Koparan, Genel Merkez tarafından hazırlanan ‘Sosyal Güvence için 15 soruda Aile Destekleri Sigortası’ hakkında açıklamalarda bulundu.
CHP Merzifon İlçe Başkanı Hasan Koparan, Genel Merkez tarafından hazırlanan ve “ADS, kişinin doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamını sosyal güvence altına alan, her aileye asgari gelir güvencesi veren, ailedeki mutluluğu, huzuru ve bereketi devam ettirmeyi hedefleyen bir sigorta dalıdır” olarak tanımlanan ADS ile ilgili merak edilen şu sorulara yanıt verildi:
KİMLERİ KAPSAMAKTADIR?
“ADS, asgari ücretin altında geliri olan veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak.
Yoksul ailelere sadece Asgari Ücret tutarında mı destek verilecek?
Hayır. Her ailenin durumu özel olarak incelenecek. Şöyle ki; aile bireyleri arasında engelli veya yaşlı var mı bakılacak. Okula giden kaç çocuk var ve çocuklar hangi düzeyde eğitim alıyorlar tespit edilecek. Bütün bu aşamalardan sonra başvuran ailenin geliri belirlenecek. Böylece ailenin gelir durumuna göre asgari ücret veya asgari ücretin en az iki katı tutarında destek güvencesi verilecek. Ayrıca engelli çocuğuna veya yaşlı aile bireylerine bakan kadınların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecek ve ADS kapsamında ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak.
ADS’NI HANGİ KURUM UYGULAYACAK?
İnancımızda da felsefemizde de temel bir kural var: sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Bunun için Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Böylece yardımlar tek elde toplanacak, israf önlenecek, uygulamadaki keyfiliğe son verilecek. Aile Destekleri Sigortası Kurumu ailenin kadın bireyi adına banka hesabı açacak. Destek güvencesi bu hesaba yatırılacak. Kadınlar aylıklarını çekip ihtiyaçlarını karşılayacak. ADS’yle insan onuruna yakışır bir yaşam hayata geçirilecek.
AİLENİN MALİ DURUMUNU VE SOSYAL STATÜSÜNÜ KİM BELİRLEYECEK?
ADS Kurumu bünyesinde çalışan sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar belirleyecekler. Sigorta kapsamından yararlanan ailelerin sosyal statüleri ve gelir durumu düzenli aralıklarla güncellenecek.
ADS NEDENİYLE ENGELLİ, EVDE BAKIM VE YAŞLILIK MAAŞI ALANLARIN AYLIKLARI KESİLECEK Mİ?
‘Sakın ha CHP’ye oy vermeyin, oy verirseniz yardımlarınız kesilir’ diyorlar. Hayır! Hiçbir aylık kesilmeyecek. Tam tersine iyileştirilecek.
ADS KAPSAMINDAKİ AİLELERİN ÇOCUKLARININ EĞİTİM HARCAMALARI KARŞILANACAK MI?
Evet. Tüm harcamalar karşılanarak eğitimde fırsat eşitliği yaratılacak. Kreşler ücretsiz olacak. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine burs verilecek. Ücretsiz yurt olanağı sağlanacak. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek.
MEVSİMLİK İŞÇİLERİN BARINMALARI VE ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ NASIL OLACAK?
İnsani koşulların tamamı hayata geçirilecek. Mevsimlik işçilerin karavanlarda kalması sağlanacak. Banyo ve tuvalet ihtiyaçları karşılanacak. Çocuklar için öğretmen olacak. Hiçbir çocuk eğitimsiz kalmayacak.
YOKSUL OLUP TEK BAŞINA YAŞAYAN KİŞİ DE ADS’DEN YARARLANACAK MI?
Evet. Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Herkesin temel vatandaşlık geliri olacak.
ADS KAPSAMINDA HAYATA GEÇİRİLECEK YENİ BAŞLANGIÇLAR FONU NEDİR?
Boşanan kadınların ev kirası, eşya gideri ve çocuk bakım ihtiyaçları ADS’nin güvencesi içinde olacak. Buna Yeni Başlangıçlar Fonu diyoruz. Yeni bir hayata başlayan kadınlara sosyal devletin sahip çıktığı bir uygulama başlatılacak.
KAMUYA PERSONEL ALINIRKEN ADS’DEN YARARLANANLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILACAK MI?
Her ailede asgari bir sigortalı bireyin bulunması temel hedefimiz olacak. ADS’den yararlanan ailelerin çocuklarına ve işsiz bireylerine devlet personel alımlarında öncelik hakkı tanınacak. Böylece yurttaşlarımız ömür boyu devlete el avuç açmak zorunda kalmayacak.
ADS KAPSAMINA GİREN AİLELER, PRİM ÖDEYECEK Mİ?
Hayır. Bu ailelerden hiçbir ad altında herhangi bir prim alınmayacak. ADS kapsamında yapılacak harcamaların tamamı devletin bütçesinden sağlanacak.
ADS HARCAMALARINI KARŞILAYACAK KAYNAK VAR MI?
Bütçedeki kaynakların kullanımı bir siyasi tercihtir. Sosyal devlet fakirin fukaranın yanında olan devlettir. ADS ile bütçe beşli çete için değil halktan yana kullanılacak.
VATANDAŞ YOKSULLUĞUN VE İŞSİZLİĞİN GİDERİLMESİNİ DEVLETTEN İSTEYEBİLİR Mİ?
Anayasa ve yasalar bu hakkı bütün vatandaşlarımıza vermiş durumdadır. Fakirlere yardım devletin ve iktidarın bir lütfu değil, görevidir.
1971 YILINDA UYGULAMASI TAAHHÜT EDİLEN ADS, 50 YILDIR NEDEN UYGULANMADI?
Devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek istediler. Biz yardım yapılan kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmayacağız. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz. ADS ile vatandaşa hakkını teslim edeceğiz.”