reklam
reklam
38,0729 %0.19
41,6596 %-1.1
3.692,58 % -2,74
84.232,35 %2.398
AMASYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET ÇİFTÇİ İÇİN ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

ÇİFTÇİ İÇİN ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

 

CHP 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal Amasya'da yaptığı ziyaretlerde çiftçilerin durumunun perişan olduğunu dile getirdi. “Soğan ne yazık ki üreticisinin yüzü gülmüyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi 24. Dönem Amasya Milletvekili Ramis Topal yaptığı açıklamada: ''Soğan ne yazık ki üreticisinin yüzünü bu yılda güldürmedi. Üretim maliyeti 1 TL civarında olan soğanın üreticiden alım fiyatı şu an 30 ile 50 kuruş arasında, alıcısı yok. 2 yıl önce boş soğan depolarını basanlar, çiftçiyi stokçulukla suçlayanlar, soğana ihracat yasağı koyanlar çiftçinin yaşadığı zararının başlıca müteşebbisidir. Geçen yıla göre gübre fiyatı yüzde 160, ilaç fiyatı yüzde 100, mazot fiyatı yüzde 50 zamlandı. Buna karşın üretici soğanına tüccar geçen yıla göre yüzde 50’nin daha düşük fiyat vermekte. Bu kayıp dövizde yaşanan kur artışıyla her geçen gün biraz daha artıyor. Tarladan 30 kuruşa çıkan soğan market tezgâhında ise 2-2,5 TL.

Çiftçi için acil eylem planı hazırlanmalı ve üretici desteklenmeli.

Bölgemizde araziye baktığımızda bazı tarlalarda soğanını sökmeyen, söktüğü soğanı kesmeyen ya da çuvalladığı soğanı tarlasında bırakan çiftçilerimizi görüyoruz. Sökme, kesme, çuvallama ve depolama maliyetini de zararına eklemek istemeyen çiftçi ürünü tarlada bırakmayı tercih ediyor.

Soğan üreticisinin son 2 yılda ettiği zarar iyice belini bükmüş durumda. Gelecek yıl soğan ekecek çiftçi bulamadığınızda ne yapacaksınız, yine mi boş depoları basıp çiftçiyi suçlayacaksınız. Şu an uygulanan tarım politikaları çitçiyi üretemez hale getirmek ve toprağından koparmak için hazırlanmış gibi. TMO yurt dışından ithal ettiği buğdaya ton başına sıfır gümrük vergisi ile 3800 TL öderken kendi çiftçisinden buğdayı 2250 TL’ye alıyor. Dünyanın en pahalı mazotunu, tohumunu, gübre ve ilacını kullanan çiftçimiz ürününü dünya piyasalarına göre en ucuza satıyor. Bu yerli üretime darbedir. TMO yurt dışı ithalat fiyatlarından yerli üreticinin de ürününü alsa ülkemizin buğday ve samanda dışa bağımlılığı son bulur. Çiftçiye zarar ettiren kurumların başındaki tarım bakanı “çiftçi zarar etmiyor” derken sanırım yabancı çiftçiyi kastetmiştir'' İfadelerin Kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *