reklam
reklam
38,0849 %-0.12
43,5834 %-0.37
4.073,48 % -0,62
84.541,47 %1.063
AMASYA
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Amasya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SİYASET ‘Bu fabrikadan emekli olmuş bir babanın oğluyum’

‘Bu fabrikadan emekli olmuş bir babanın oğluyum’

Amasya Şeker Fabrikası’nın 70. Pancar Alım Kampanyası dolayısıyla düzenlenen programa katılan AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, yaptığı konuşmada fabrikanın kendisi açısından ayrı bir öneminin olduğunu söyledi.

Haberleri

Kendisinin de Amasya Şeker Fabrikası’nda çalışmış ve emekli olmuş bir babanın oğlu olduğunu söyleyen AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, “Bu fabrikanın kuruluşu nedeniyle buraya çeşitli çevrelerden gelmiş, fabrikada işe girmiş burada sosyal bir statü kazanmış  çalışmış usta başı  olan işçi olan Ali İpek’in oğlu Haluk İpek’im. Biz bu fabrikanın ekmeği ile büyüyüp okuduk. Velhasılı biz bu şeker fabrikası kurulduktan sonra doğan ilk nesiliz” dedi.

Türkiye’de sanayi devriminin bir miktar geciktiğini de söyleyen Amasya Milletvekili Haluk İpek, “Türkiye sanayi devrimini bir miktar geciktirmiştir. Yaşanılan tarihin o sıkıntılı dönemlerinden sonra Şeker fabrikaları, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş ve onun vefatından sonra yeterli olmamıştır. Daha sonra Celal Bayar ve Adnan Menderes döneminde yoğun bir şeklide kurulmuştur. bunun sebebi de  esasen  o kıtlık yokluk dönemlerinden sonra Cumhuriyetin ilk yıllarında özellikle gıda eksikliği sebebiyle çocuk ölümlerinin çok yoğun olması sebebiyle şeker fabrikalarının kurulmasına karar verilmiş. Bir çok yerde şehrin bitişiğinde kurulduğu halde, Suluova’da kurulan şeker fabrikası şehrin kuruluşuna vesile olmuştur. Bize anlatılan rivayetlere göre, Amasya’ya geçen heyet burada arsa sahiplerinin teşviki üzerine özellikle lojman bölümlerini çok cüzi rakamlarla ve hatta bedel almadan vermeleri üzerine şeker fabrikasının toprak analizlerinden sonra Suluova’ya yapılmasına o günkü siyasi irade karar vermiş ve kısa sürede tamamlanmıştır. Kuruluşta Alman teknolojisi var. bizim babalarımız işe girdiğinde şeker fabrikası belli bir aşamaya gelene kadar burada Almanlarla birlikte çalışmışlar. Onlar gittikten sonra Türk işçisi Türk çiftçisi bu fabrikayı yaşatmışlar” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Meryem Altunay
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *