reklam
reklam
38,0128 %0.27
41,8753 %-0.39
3.721,17 % -1,99
82.846,00 %0.989
AMASYA
00:00:00
İftar vaktine kalan
Amasya
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Merzifon Bilgi Gazetesi SAĞLIK Koyuncu: Şeker ve Şeker İçeren Besin Tüketimini Azaltın!

Koyuncu: Şeker ve Şeker İçeren Besin Tüketimini Azaltın!

Haberleri

Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, 19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası münasebetiyle bir açıklama yaptı.
Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp – damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliğine ve depresyona kadar birçok haftalığı tetiklemesi ile devletin sağlık giderlerini arttırması gerçeğinden hareketle 19-25 Eylül tarihlerinin Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası olarak kutlandığını söyleyen Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, “Ülkemizde 2017 yılında yapılan TBSA (Türkiye Beslenme Sağlık Araştırması) sonuçlarına göre 15 yaş ve üzeri bireylerde günlük şeker alım miktarı yaklaşık 20 g’dır. Dünya Sağlık Örgütü, yiyeceklerin doğal şeker dışında, üretimde eklenen şekerler ile çay şekeri olarak adlandırılan sakkarozun toplam günlük alım miktarının, ihtiyaç duyulan enerji miktarının %10’unu geçmemesini %5’in altında olmasını önermektedir. Bu da enerji ihtiyacı ortalama 2000 kkal olan bir kişi için 200 kkal yapmakta olup yaklaşık 50 g şekere eşdeğerdir. İki yaşından küçük çocuklarda ilave şeker içeren besinlerden (şeker, şekerli yiyecek ve içecekler) kaçınılmalıdır” dedi.
Hazır yiyecekler satın alınırken etiketteki şeker içeriği ve türünün okunması ve tercihin ona göre yapılması gerektiğini de söyleyen Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Tuğçe Koyuncu, “Hazır yiyecekler satın alınırken etiketteki şeker içeriği ve türü okunmalı ve tercih ona göre yapılmalıdır. Bazı kahvaltılık gevrekler, yoğurtlar ve meyve suyu dâhil olmak üzere birçok paketlenmiş yiyecek ve içecekler çok miktarda serbest şeker içerir. Etikette kahverengi şeker, mısır kaynaklı tatlandırıcılar, mısır şurubu, meyve suyu konstantresi, yüksek früktozlu mısır şurubu, bal, invert şeker, malt şekeri, melas (şeker tortusu), şurup, ham şeker, şeker, dekstroz, früktoz, glikoz, laktoz, maltoz, sukroz ilave şekeri göstermektedir. Etiketinde “ilave şeker içermez” ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir” diye konuştu.
Dr. Tuğçe Koyuncu yaptığı açıklamanın devamında; “Karbonhidratlar hızlı ve ekonomik enerji kaynağıdır. Bağışıklık sistemi ve bağ doku oluşumu için gerekli ögeler olup, beyin ve sinir sisteminin elzem enerji kaynağı ise sadece basit şeker glikozdur. Basit şekerler en ekonomik ve en hızlı şekilde enerjiye dönüşür, kan şekerini hızla yükseltirler. Bu nedenle ağır fiziksel hareketler için elverişli olmakla birlikte diyabetliler için belirli miktar dışında tüketimi sakıncalıdır. Diyabetliler kan şekerini hızla yükseltmeyen bileşik karbonhidratları tercih etmelidirler.
Öneriler: Şeker ve şeker içeren besinler ve içeceklerin tüketimi her yaş grubu için azaltılmalıdır.
Ambalajlı tüketime sunulan gıdalarda etiket bilgisi okunarak benzer gıdalarda şeker içeriği daha düşük olanlar tercih edilmelidir.
Şekerden gelen enerji günlük enerjinin %10’unu geçmemeli, % 5’in altında olması tercih edilmelidir.
Bebeklere 2 yaşına kadar şeker/şekerli yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Şeker içeren besinlerin ve içeceklerin, özellikle öğünler arasında ve yatmadan önce tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
Dışarıdan şeker eklenmiş besinlerin (kek, pasta, kurabiye, bisküvi, çikolata, bar, vb.) ve içeceklerin (gazlı/gazsız içecekler, hazır meyve suları, enerji içecekleri, spor içecekleri vb.) fazla tüketimi sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği için tüketimleri sınırlandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Nurettin Değirmenci
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *