Merzifon’da faaliyet gösteren Fizyolife Sağlıklı Yaşam Merkezi sahibi Fizyoterapist Gizem Uçar, pandemi sürecinde nefes terapisinin önemi hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.
Nefes terapisinin bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Fzt. Gizem Uçar, “Nefes terapileri genelde bir başka nefes egzersizi çeşidiyle beraber yapılır: yoga gibi, T’ai Chi Chu’an gibi… Pandemi sürecinde doğru nefes almanın önemini çok daha iyi anladık. Çeşitli rahatsızlıklar; kalp problemleri, astım, tansiyon, baş ağrıları vs gibi bir çok hastalık gruplarında nefes terapisinin faydasını çokça gördük” dedi.
Nefes terapisinin nasıl yapılacağı ile ilgili de bilgiler veren Fzt. Gizem Uçar, “Başlangıç olarak nefes alırken dörde kadar sayın sonrasında nefesinizi verirken dörde kadar sayın, sadece burnunuzdan soluyun, bu şekilde nefesinize doğal bir direnç eklenir. Daha ileri seviyedeki yoginiler bu egzersizi yaparken aynı amaç ile nefeslerini altı ya da sekiz saniye kadar tutabilirler. Diğer bir örnek ise pet şişeyle nefes alma tekniği; kullandığınız pet şişeleri yarıya kesip, yanımızda bulundurursak, bize nefes almayı hatırlatabilir. Bu şişeler yardımıyla diyafram kasımızı kullanarak derin nefesler alabiliriz. Bunun için önce kapağı dişlerimizin arasında sıkıştırıyoruz, karnımızı şişirerek derin derin nefes alıyoruz ve sonrasında nefesi yavaşça bırakıyoruz. Bu esnada bedeninizi gevşek bırakmanızda önemli. Aslında nefes alamıyor olmamız kaslarımızı gevşek bırakmadığımızdan olabilir. Bu tekniği uygularken, aynı zamanda elinizi karnınıza koyabilir ve bir balon gibi şiştiğini hissedebilirsiniz. Fizyoterapistiniz ya da nefes terapistinizle sizde nefes egzersizlerinizi çoğaltabilirsiniz” dedi.
Uçar, yaptığı açıklamanın devamında; “Pandemi döneminde Kullandığımız maskeler normal nefes almak değil de hep yarım nefes alıp vermemize sebep oluyor; biz bunun her ne kadar farkında olamasakta vücudumuz bize çeşitli sinyaller veriyor. Örneğin;en ufak bir yürümede, merdiven çıkmada bile nefes nefese kalmak gibi. Organlarımızın aslında bize bir mesajı var: Doğru nefes almak sanattır. Bir fizyoterapist ya da nefes terapisti eşliğinde sizde bu sanatı icra edebilirsiniz. Doğru nefes için geç kalmayın” ifadelerini kullandı.